Na hlavný obsah

Lyžiar zrazil na svahu osemročné dievčatko. Rodičia zvažujú trestné oznámenie

Inštruktori vyzývajú lyžiarov na opatrnosť a predvídavosť.

Lyžiar zrazil na svahu osemročné dievčatko. Rodičia zvažujú trestné oznámenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Táloch lyžiar zrazil osemročné dievčatko a spôsobil jej vážne zranenia, s ktorými skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti. Odborníci vyzývajú lyžiarov, aby sa držali bieleho kódexu a na svahoch boli predvídavejší.

V tomto roku ide o ďalšiu vážnu nehodu na lyžiarskom svahu. Vo februári v stredisku Veľká Rača osemročný chlapec po zrážke s ďalším lyžiarom zraneniam podľahol.

Rodina Piterkovcov sa lyžovala na svahu v stredisku Tále. Okolo obeda, keď bolo na svahu menej ľudí, osemročnú Terezku vo veľkej rýchlosti zozadu zrazil lyžiar.

„Myslím, že tam testoval lyže a jazdil veľkou rýchlosťou. Lyžiar sa aj spýtal, či je v poriadku a keď sa manželka dostala k malej, pustil sa na lyžiach dole,“ uviedol otec zranenej lyžiarky Róbert Piterka.

Lyžiara, ktorý nehodu spôsobil, už rodičia nenašli. Zvažujú, že na neho podajú trestné oznámenie. „Je povinnosťou zastať a poskytnúť prvú pomoc. Je to aj slušnosť. Človek musí niesť zodpovednosť a zavolať lyžiarsku službu,“ priblížil záchranár Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry Juraj Janko.

Nebola nutná operácia

Po niekoľkých hodinách sa zdravotný stav malej lyžiarky zhoršil a museli ju previezť do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. S ťažkými zraneniami ležala niekoľko dní na jednotke intenzívnej starostlivosti. Aktuálne je v stabilizovanom stave.

„Mala tržné poranenia sleziny. Chvalabohu sa to všetko zlepšilo a nebola nutná operácia. Je to na dobrej ceste,“ dodal otec malej Terezky.

Nehode sa v Správach z regiónov venovali redaktori Milan Velecký a Peter Mútňan:

Deti sú na svahoch vždy zraniteľnejšie a preto sa lyžiari musia držať bieleho kódexu. „Lyžiar, ktorý ide, musí trochu predvídať a rýchlosť a pohyb prispôsobiť situácii,“ vysvetlil záchranár Janko.

Inštruktori lyžovania preto vyzývajú, aby lyžiari boli na svahu opatrnejší, viac sledovali okolie a najmä predvídali možné kolízie.

„Vždy je zodpovedný ten, ktorý ide zozadu. On vidí a musí predpokladať, čo ten pred ním urobí. Radím sa možno hodiť o zem, ale väčšinou to človek nespraví a ide do tej zrážky. Nedokáže totiž zmeniť smer jazdy v zlomku sekundy,“ skonštatoval prezident Slovenskej asociácie učiteľov lyžovania a snowboardingu Jaroslav Pavelka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny