Na hlavný obsah

Maďarsko opäť presunulo hlasovanie o vstupe Fínska a Švédska do NATO

Najskôr sa tak stane koncom marca.

Maďarsko opäť presunulo hlasovanie o vstupe Fínska a Švédska do NATO
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský parlament nebude hlasovať o vstupe Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie 20. marca, ako to pôvodne plánovali. Najskôr sa tak stane až v poslednom marcovom týždni. Uviedol to v utorok (14. 3.) server 444.hu.

Maďarsko už vyše pol roka odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO. Premiér Viktor Orbán 25. februára povedal, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia, preto do oboch severských krajín vyslali minulý týždeň parlamentnú delegáciu.

Podpredseda vlády Zsolt Semjén odloženie ratifikácie zdôvodnil v liste poslancom zákonodarného zboru tým, že prebiehajúce rokovania s Európskou komisiou (EK) ešte neukončili.

Server 444.hu v tejto súvislosti podotýka, že rokovania s EK by v zásade nemali súvisieť so vstupom Fínska a Švédska do NATO. Premiér Orbán vlani v novembri v tejto súvislosti na twitteri fínskej premiérke Sanne Marinovej dokonca jasne odkázal: „Maďarsko nikdy nespájalo a nikdy ani nebude spájať žiadnu inú otázku s otázkou eurofondov.“

O výsledkoch rokovaní delegácie má na budúci týždeň rokovať maďarská vláda, vyhlásil 9. marca šéf úradu vlády Gergely Gulyás. „S týmito krajinami (Švédsko a Fínsko) sme tiež spojencami v inom zoskupení (Európska únia), kde sa niekedy nesprávali ako spojenci, ale ako nepriatelia,“ podotkol Gulyás.

Štvorčlenná parlamentná delegácia vedená podpredsedom parlamentu pre legislatívu a bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom minulý týždeň v utorok (7. 3.) rokovala v Štokholme a následne v stredu (8. 3.) v Helsinkách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet