Na hlavný obsah

Majiteľ pozemku v chránenom pásme národného parku čelí vyšetrovaniu inšpekcie životného prostredia

Rúbal na ňom dreviny bez povolenia.

Majiteľ pozemku v chránenom pásme národného parku čelí vyšetrovaniu inšpekcie životného prostredia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súkromné vlastníctvo je nespochybniteľné ale ak máte pozemok v ochrannom pásme národného parku, bez potrebných povolení nemôžete robiť úpravy. Svoje o tom vie podnikateľ v podtatranskej obci Mlynčeky. Čelí vyšetrovaniu zo strany inšpekcie životného prostredia.

Na pozemkoch, ktoré vlastní miestny podnikateľ, si susedia všimli, že tam niekto rúbe dreviny. Pre podozrenie, že môže ísť o nelegálny výrub, privolali políciu a inšpekciu životného prostredia.

„Na jednej parcele je možný výrub náletových drevín, na druhej je možný iba so súhlasom životného prostredia obecného úradu, lebo sa nachádza na chránenom území,“ uviedol starosta obce Mlynčeky Tomáš Fudaly.

Inšpektori životného prostredia na mieste zistili, že na zemi ležia spílené kríky a tenšie dreviny.

„V súvislosti s podnetom, ktorý poukazoval na nelegálny výrub drevín v lokalite Mlynčeky v ochrannom pásme Tatranského národného parku (TANAP) v druhom stupni ochrany, zistili, že došlo k výrubu na ploche presahujúcej 100 štvorcových metrov ,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

Téme sa v Správach z regiónov venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Nemal potrebné povolenia

Majiteľ pozemkov situáciu odmietol komentovať. Vysvetľovať ju prišiel miestny poslanec s tým, že sa všetko deje v súlade so zákonom. A že ide len o čistenie náletových drevín, o ktorom obec vedela.

„Výrub bol ohlásený na obecnom úrade, ale upozornil som ho na tento druh lokality, že bude vyžadovať určite súhlasy ešte iných orgánov,“ dodal Fudaly.

“Zároveň ide o pozemok, kde sme vlastníkovi nariadili obmedzenia v súvislosti s iným možným porušením zákona o ochrane prírody a krajiny,“ uviedol Jenčo.

Inšpekcia životného prostredia totiž rieši v Mlynčekoch aj ďalší podnet na možný zásah do mokrade v ochrannom pásme TANAP-u . Konanie ešte neukončili. Okrem podnetov pribúdajú vyhrážky a trestné oznámenia. V dedine sa preto poriadne vyhrotili emócie.

Inšpektori upozorňujú, že ak sa potvrdí porušenie zákona a odhalia vinníka, hrozí mu pokuta až do výšky 9 900 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny