Na hlavný obsah

Marián Magát, obžalovaný zo šírenia extrémizmu, sa na súde obhajoval slobodou prejavu

Spochybňuje holokaust a počet obetí, ktorý si vyžiadal.

Marián Magát, obžalovaný zo šírenia extrémizmu, na súdnom pojednávaní.
Marián Magát, obžalovaný zo šírenia extrémizmu, na súdnom pojednávaní.Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračoval proces s Mariánom Magátom. Obžalovaný je najmä zo zločinov šírenia extrémizmu so zameraním proti židovskej komunite či z popierania holokaustu. Obhajoval sa právom na slobodu prejavu.

Magát spochybňuje, že si holokaust vyžiadal šesť miliónov obetí. Postupne sa snažil vyvracať obvinenia, ktoré mu kladie za vinu špeciálna prokuratúra, vrátane hanobenia rasy. Obžalovaný je aj z rozširovania extrémistického materiálu či schvaľovania zločinov proti ľudskosti. Podľa prokuratúry príde na rad znalecké dokazovanie.

Obhajoba poukazuje na slobodu prejavu a právo na informácie. Odvoláva sa pritom na rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Marián Magát má právo prejavovať svoj názor, svoje historické postoje, ktoré vyplývajú z konkrétnych historických prameňov ako zdrojov informácií. To, čo mu je kladné obžalobou za vinu zo strany prokuratúry, nie je s úmyslom toho, že by chcel niečo hanobiť, niečo propagovať a prezentovať,“ povedal Magátov obhajca Martin Burian.

Podľa odborníka na extrémizmus Radovana Bránika berie Magát právo na slobodu prejavu príliš zoširoka. „Treba povedať, že dlhoročne atakoval to, čo sa na Slovensku nazýva slobodou prejavu. Vykladá si ju naozaj veľmi extenzívne, vykladá si ju ďaleko nad rámec toho, ako je v ústave, v zákonoch nižšej právnej sily definované. Pretože sloboda prejavu nemôže existovať bez nejakej elementárnej zodpovednosti,“ vysvetlil.

Ďalšia fáza súdneho procesu s Magátom bude na ŠTS pokračovať 14. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko