Na hlavný obsah

Podpálila Korán a močila naň. Extrémistku Sheilu odsúdili na tri roky väzenia

Vyhlásila, že je nevinná, no nepoprela to, čo spravila.

Podpálila Korán a močila naň. Extrémistku Sheilu odsúdili na tri roky väzenia
Na archívnej snímke Sheila Szmereková prichádza na rozhodovanie o vzatí do väzby na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v stredu (1. 3.) Sheilu Szmerekovú, obžalovanú z extrémistickej trestnej činnosti a nebezpečného vyhrážania, na spoločný súhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov.

Odpykávať si ho bude vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný. Obžalovaná podala odvolanie, prokurátor si ponechal lehotu.

Hlavné pojednávanie sa v stredu začalo aj skončilo. Szmereková pred súdom vyhlásila, že sa cíti nevinná. Nepoprela to, čo urobila, nevníma to však ako spáchanie trestného činu.

Zviditeľnila sa na internete nenávistnými vyjadreniami a videom voči moslimom v roku 2017. Ukazovala na ňom Korán, vytrhala z neho strany, ktoré zapálila, a roztrhanú knihu pomočila.

„Prejednávaná kauza poukazuje na skutočnosť, že silné reči, z ktorých sála nenávisť proti určitej skupine obyvateľstva, môže doviesť páchateľa do väzenia,“ reagoval po rozsudku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. V záverečnej reči navrhoval pre Szmerekovú päťročný trest. Hrozilo jej až osem rokov.

Podľa znalkyne obžalovaná trpí závažnou duševnou poruchou, lieči sa a je pod dohľadom psychiatrov. Choroba nemá vplyv na jej ovládacie a rozpoznávacie schopnosti, chápala zmysel trestného konania.

O prípade informovala aj redaktorka RTVS Karolína Piliarová v Správach o 19.00 h:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko