Na hlavný obsah

Matovič predstavil plán B. Do budúcej koalície vstúpi, len ak voličom vyplatia odmenu 500 eur

S návrhom odmeny za voľby v parlamente neuspel.

Matovič predstavil plán B. Do budúcej koalície vstúpi, len ak voličom vyplatia odmenu 500 eur
Minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Predseda strany OĽANO Igor Matovič vyhlásil, že do budúcej vládnej koalície vstúpi len s podmienkou, že každému, kto sa 30. septembra 2023 zúčastní volieb, vyplatia odmenu 500 eur. Tento záväzok má potvrdiť snem hnutia, ktorý bude podľa jeho slov v najbližších týždňoch.

Matovič oznámil tento krok po tom, ako v stredu (29. 3.) parlament odmietol novelu, ktorá navrhovala odmenu za účasť vo voľbách. Návrh odôvodňuje tým, že po voľbách hrozí návrat „mafie a extrémistov“.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Obáva sa vlády Hlasu-SD, Smeru-SD a Republiky s ústavnou väčšinou. Tieto strany OĽANO vylúčilo z povolebnej spolupráce. Odmietlo aj spoluprácu s ĽSNS.

Voľby môžu byť podľa neho „posledné demokratické“, preto treba urobiť všetko pre to, aby prišli hlasovať aj státisíce nevoličov. Matovičovi neprekáža, ak ich pre túto podmienku budú iné strany ešte viac vylučovať zo spolupráce. Zároveň ozrejmil, že opätovne predloženú novelu o 500 eurách nestiahne.

Líder OĽANO to nepovažuje za volebnú korupciu, pretože by ňou bol každý predvolebný prísľub strán, ktorý prináša majetkový prospech, ak ich ľudia zvolia. Ak by sa tento prísľub nedalo naplniť a prišlo by rozhodnutie, že ide o protiústavný návrh, Matovič avizuje plán C. „My tú 500-ku presadíme za každú cenu,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko