Na hlavný obsah

Jednorazovej odmene za voľby v parlamente chýba podpora

O tom, či návrh prejde do druhého čítania, rozhodne parlament v stredu.

Jednorazovej odmene za voľby v parlamente chýba podpora
Na ilustračnej snímke ľudia hlasujúcich počas volieb. Foto: RTVS

Zatiaľ nie je jasné, či odmena 500 eur za voľby nájde v parlamente podporu. Igor Matovič (OĽANO) obhajoval svoj návrh v pléne niekoľko hodín. Národná rada (NR) SR pritom už minulý týždeň schválila vyššie zdanenie rafinérie Slovnaft, z ktorého by sa odmena mala financovať.

Za vhodený hlasovací lístok v septembrových predčasných voľbách dostane občan 500 eur na účet. S takýmto návrhom obsadil Igor Matovič rečnícky pult po väčšinu dňa.

„Ide o návrh, ktorý – dovolím si preháňať a zároveň si myslím, že budem hovoriť pravdu – má šancu zachrániť demokraciu na Slovensku,“ uviedol Matovič.

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini sa vyjadril jasne. „My tieto fantasmagórie Igora Matoviča podporovať nebudeme. Je to aj zásah do ústavných práv. Voľby majú byť tajné a nikto nemá právo sledovať, či som sa volieb zúčastnil alebo nie,“ dodal.

Podľa predsedu NR SR a strany Sme rodina Borisa Kollára návrh „diskriminuje ďalšie voľby“. Rovnako sa nechystá Matovičov návrh podporiť ani predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík.

Odmene 500 eur za voľby sa v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Odmenu 500 eur by mala aspoň z časti zafinancovať vyššia daň pre Slovnaft, ktorú nedávno schválil parlament. Ak odmena v pléne neprejde, zatiaľ sa nevie, čo bude s vybranými peniazmi. Podľa slov Igora Matoviča, potom „predstavíme plán B a C“.

Podľa Kollára by sa „peniaze, ktoré sme získali od Slovnaftu, mohli použiť adresne a dať ich tým najnúdznejším“. Pellegrini tvrdí, že ak Matovič chce dať peniaze ľuďom, tak „nech príde s nejakým návrhom, že ľuďom ideme dať peniaze napríklad pre zdražovanie“.

Napätá situácia v spoločnosti

Varovný prst však zdvíhajú odborníci. Situácia v spoločnosti je napätá. Nedávny prieskum Eurobarometer ukázal historicky najnižšiu dôveru v slovenskú vládu a parlament. „Upozorňujeme na to, že demokracia na Slovensku nebola ešte nikdy do takej miery v ohrození, ako teraz,“ uviedla sociologička Oľga Gyárfášová.

O tom, či odmena za voľby napokon prejde do druhého čítania, rozhodne parlament v stredu (29. 3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika