Na hlavný obsah

Mesto prehralo súdny spor s rezortom zdravotníctva. Dostalo sa na pokraj exekúcie

Mesto si muselo vziať úver.

Mesto prehralo súdny spor s rezortom zdravotníctva. Dostalo sa na pokraj exekúcie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aby sa Giraltovce vyhli exekúcii, museli si vziať úver. Mesto prehralo súdny spor s rezortom zdravotníctva. Teraz musí šetriť, aby úver dokázalo splácať. Hrozí mu pritom aj ďalšia prehra na súde.

Pred dvanástimi rokmi získalo mesto dotáciu jeden a pol milióna eur na rekonštrukciu polikliniky. Kontrola však potom odhalila chyby pri verejnom obstarávaní.

„Z tohto dôvodu pristúpilo ministerstvo zdravotníctva ku korekcii poskytnutého príspevku a požiadalo prijímateľa o vrátenie časti finančných prostriedkov,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva v stanovisku.

Situáciu v meste Giraltovce mapoval redaktor RTVS Robert Latta:

Giraltovce peniaze vrátiť odmietli. „V tej dobe sme považovali náš postup za správny, že sme nepochybili,“ vysvetlil Pavol Tchurík (Hlas SD, Sme rodina) primátor mesta Giraltovce.

Na súdoch však mesto neuspelo a od konca februára čelilo exekúcii. „Keby sme promptne nezareagovali, tak si myslím, že o dva-tri dni by sme kvôli tej exekúcii prišli o budovu polikliniky,“ hovorí Peter Kimák-Fejko, poslanec MsZ v Giraltovciach.

Mesto si muselo vziať úver. Bude šetriť aj na mzdách. „Celé nás to vyjde na 290-tisíc aj s úrokmi. Museli sme prekopať celý rozpočet. Opravy, výtlky a tak ďalej budeme robiť naozaj len v úplne obmedzenej miere,“ priblížil primátor mesta.

Hrozí mu ďalší prehratý spor

Mestský poslanec upozorňuje, že mesto napokon zaplatí oveľa viac, než pôvodne žiadalo ministerstvo. „Mohli sme ušetriť minimálne 130-tisíc eur len v tomto jednom prípade. Tie finančné prostriedky nám všetkým budú chýbať,“ upozornil Martin Varga (KDH) poslanec MsZ v Giraltovciach.

Nemusí to byť pritom jediný úver, ktorý mesto zaťaží. Je v spore aj s firmou pre výstavbu plavárne, ktorá ostala nedokončená. Mesto zatiaľ prehralo na okresnom súde. Firma žiadala takmer 115-tisíc. Dnes už je to, vďaka úrokom, viac.

„Celkovo ide o sumu 270-tisíc. Tá suma pozostáva z čiastok, o ktorých sme si istí, že boli neoprávnene navýšené. Preto tú čiastku 115-tisíc neuznávame,“ vysvetlil primátor.

V prípade tak rozhodne krajský súd. Konateľ firmy nám uviedol, že majú po trinástich rokoch sporu pocit zadosťučinenia. Dodal, že sa nebránia ani mimosúdnej dohode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny