Na hlavný obsah

Mnohí ľudia na nové bývanie nemajú, lebo prudko zdraželo. Riešením môže byť aj hyponájom

Podľa odborníkov oň bude veľký záujem.

Mnohí ľudia na nové bývanie nemajú, lebo prudko zdraželo. Riešením môže byť aj hyponájom
Na ilustračnej snímke bytovka. Foto: RTVS

Dostupnosť nového bývania je najhoršia za posledných desať rokov. Developerom sa nedarí predávať ani vďaka nižším cenám nehnuteľností či benefitom ako sú napríklad kuchynská linka či parkovacie státie zadarmo. Na realitný trh prichádza takzvaný hyponájom. Podľa odborníkov oň bude veľký záujem. Má však aj nevýhody.

Mnohí ľudia na nové bývanie nemajú, lebo prudko zdraželo.

„Priemerná cena za jeden meter štvorcový nehnuteľnosti či už bytu alebo domu vlani dosiahla 2 600 eur, pričom medziročný nárast bol na úrovni 21,3 %. Čo sa týka platov tak priemerná úroveň bola na úrovni 1 304 eur, s medziročným nárastom o takmer osem percent. Čiže môžeme povedať, že ceny nehnuteľností rástli podstatne rýchlejšie ako platy v hospodárstve,“ uviedla Eva Sadovská, analytička.

Hyponájmu sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Z pohľadu bánk tieto platy nestačia na hypotéky. Mnohí si nové bývanie mohli dovoliť práve vďaka nim. Pod ich prudké zdraženie, a teda aj ich nedostupnosť, sa podpísali vyššie úrokové sadzby. Stále rastú aj pri tých najžiadanejších fixáciách.

Developeri chcú z nedostupnosti bývania vyťažiť. Majú voľné byty a vedia, že ľudia bývanie potrebujú. Hyponájmom oslovuje práve tých, ktorí na ne aktuálne nemajú.

„Človek si dokáže prenajať danú nehnuteľnosť o ktorú má záujem. Čiže nekúpi si ju, uzavrie rezervačnú dohodu na dobu napríklad dvoch rokov,“ vysvetlil Viktor Obtulovič, odborník na reality, FinGO.sk.

Počas nich platí developerovi nájomné a čaká, či napríklad úroky na hypotékach medzičasom neklesnú.

„Ten byt si môžem zariadiť podľa svojich predstáv, mám od neho kľúče, bývam v novom a do dvoch rokov od podpisu takejto zmluvy si môžem ten byt od toho developera odkúpiť,“ dodal Obtulovič.

Nejde o novinku

Odborníci na reality pritom hovoria, že v prípade tzv. hyponájmu nejde o žiadnu novinku. V zahraničí je takáto forma bývania bežná a zo strany klientov sa teší veľkej popularite. Podobný scenár očakávajú aj na Slovensku, avšak upozorňujú, že má aj svoje negatíva.

„V prípade, ak ten človek zariadi tú nehnuteľnosť podľa vlastných predstáv a všetko to zariadenie tam nechá, môže prísť o niekoľko desiatok tisíc euro, ak si to zariadi nadštandardne,“ dodal Obtulovič.

Zároveň, človek, ktorý by sa pre hyponájom rozhodol, musí aj po dvoch rokoch zaplatiť plnú výšku kúpnej ceny nehnuteľnosti, pretože to, čo developerovi platil mesačne, sa pri cene bytu alebo domu nezohľadňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet