Na hlavný obsah

Na slovenskom realitnom trhu sa objavila novinka. Mohla by vyriešiť problémy s dostupnosťou bývania

Môže sa stať trendom developerských spoločností.

Na slovenskom realitnom trhu sa objavila novinka. Mohla by vyriešiť problémy s dostupnosťou bývania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po mesiacoch zdražovania sa ceny nehnuteľností stabilizovali a v niektorých prípadoch začali už aj klesať. Aj napriek tomu sa developerom novostavby predávajú ťažšie než v minulosti. Po rôznych cenových zvýhodneniach, zľavách či bonusoch s cieľom byt ľahšie predať sa na trhu objavuje už aj novinka – takzvaný hyponájom.

Z dlhodobého hľadiska je výhodnejšie mať vlastnú nehnuteľnosť, v porovnaní s bývaním v nájme. Zhodujú sa na tom mnohí odborníci na reality. Pokiaľ však ide o dostupnosť, tá je pre ľudí z roka na rok horšia – aktuálne je najhoršia za posledných desať rokov.

Alternatíva je atraktívna pre klientov, ktorý majú problém s financovaním, respektíve s kúpou nehnuteľnosti. Spočíva v prenájme nehnuteľnosti, o ktorú má klient záujem. Uzatvára rezervačnú dohodu na dobu určitú, počas ktorej platí nájomné vo výške jednopercentného úroku štandardnej hypotéky.

Čo je hyponájom a ako funguje zisťoval redaktor RTVS Radoslav Šebo v rozhovore s expertom na reality Viktorom Obtulovičom:

Nevýhodou takejto formy bývania je, že ak si klient nehnuteľnosť dodatočne zariadi podľa vlastných predstáv a nevedel by ju developerovi ďalej splácať, nábytok tam musí nechať. Mohol by tým prísť o niekoľko tisíc eur.

Expert na nehnuteľnosti Viktor Obtulovič však hyponájom označil za dobrý krok a myslí si, že bude trendom, ktorý budú nasledovať viaceré developerské spoločnosti, ktoré si môžu dovoliť takto nakladať so svojím nerozpredaným portfóliom nehnuteľností.

„Nemusia znižovať kúpnu cenu nehnuteľností. Udrží sa na momentálnej hodnote, môžeme povedať, že na najvyšších hodnotách a nebudú musieť poľavovať a nejakým spôsobom vykryjú situáciu, ktorá je momentálne na realitnom trhu,“ opísal Obtulovič.

Ak je o takúto formu bývania záujem, treba sa informovať u developera či tento druh služby poskytuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika