Na hlavný obsah

Môže krach americkej banky ovplyvniť tie na Slovensku? Národná banka riziko nevníma

Slovenské banky patria k najodolnejším v EÚ, tvrdí NBS.

Môže krach americkej banky ovplyvniť tie na Slovensku? Národná banka riziko nevníma
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Národná banka Slovenska (NBS) vývoj okolo krachu Silicon Valley Bank (SVB) detailne sleduje. V súvislosti s tým však nevníma riziko prenosu na domáci bankový sektor. V reakcii na aktuálny vývoj to uviedol vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer.

„Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, pretože obchodné modely bánk na Slovensku sú konzervatívne a výrazne viac diverzifikované,“ zdôraznil.

Slovenské banky patria podľa NBS k najstabilnejším a najodolnejším v rámci Európskej únie (EÚ).

„Úroveň kapitálu dosahuje jednu z najvyšších úrovní za posledné roky. Podobne aj ziskovosť či kvalita úverov dosahujú vysoké úrovne. NBS aj v poslednej Správe o finančnej stabilite z novembra 2022 poukázala na vysokú odolnosť bankového sektora aj v čase stresu,“ doplnil Majer.

Akcie bánk v Európe aj Ázii zaznamenali v pondelok prudký pokles, keď bankový sektor nervózne zareagoval na krach dvoch amerických bánk počas troch dní. Najväčší vplyv na trhy má krach SVB z piatka (10. 3.), aj keď americká vláda v závere víkendu oznámila opatrenia na zvýšenie dôvery v bankový sektor.

Situáciu v súvislosti s krachom SVB monitoruje aj Európska komisia. Táto banka však mala v EÚ len veľmi obmedzené zastúpenie, uviedol hovorca EK. „Oceňujeme rýchlu a rozhodnú reakciu amerických orgánov. Na úrovni EÚ je prítomnosť banky Silicon Valley veľmi obmedzená a sme v kontakte s príslušnými orgánmi,“ uviedol hovorca.

Odolnosti slovenských bánk sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Vladimír Amrich:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika