Na hlavný obsah

Musia sa rozhodnúť či budú jesť alebo žiť. Výpadky liekov sa dotkli aj ľudí s genetickými ochoreniami

Za náhradné lieky často doplácajú.

Musia sa rozhodnúť či budú jesť alebo žiť. Výpadky liekov sa dotkli aj ľudí s genetickými ochoreniami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výpadky liekov sa dotkli aj pacientov so zriedkavými genetickými ochoreniami. Liek, ktorý užívala 30 rokov, už na Slovensko nedodávajú. Za jeho náhradu musí doplácať.

Geneticky podmienená Wilsonova choroba spôsobuje, že v mozgu, pečeni a ďalších tkanivách pani Magdalény sa ukladá meď. Liek Metalcaptase, ktorý užívala 30 rokov bez doplatku, vypadol z trhu. Nahradil ho iný.

„Za jednu krabičku, ktorú mám na desať dní, zaplatím 14 eur a 63 centov. S tým, že mám ďalšie lieky od neurológa a tak ďalej, takže som dala na lieky tento mesiac 180 eur a dôchodok mám 280,“ vysvetlila pacientka s Wilsonovou chorobou Magdaléna Fakačová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Náhradný liek, nie je u nás, ani v Únii registrovaný. Preto ho ministerstvo zdravotníctva nemôže zaradiť do zoznamu kategorizovaných liekov. Dovážajú ho k nám na mimoriadne povolenie.

„Dve zdravotné poisťovne pacientovi plne hradia tento liek a jedna zdravotná poisťovňa ho hradí čiastočne. Pre pacienta to znamená doplatok,“ informovala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Pani Fakačová je poistená práve v poisťovni, ktorá liek v plnej výške neprepláca. A to napriek tomu, že je to liek, bez ktorého by pacienti s touto diagnózou napokon zomreli na otravu meďou.

„No tak buď si kúpim lieky alebo si kúpim jesť. Ale výsledok jedného alebo druhého znamená to isté, konec,“ povedala.

K lieku sa stále môže dostať

Zdravotná poisťovňa pacientke nič nesľubuje. „Momentálne sa k výške doplatku za náhradný liek nevieme vyjadriť, nakoľko nemá regulovanú cenu,“ vyjadrila sa poisťovňa Dôvera.

„Keď nebude Dôvera preplácať liek v plnej výške, tak jak je to u ďalších poisťovní, tak budem rozmýšľať nad zmenou poisťovne,“ skonštatovala pacientka.

Pre pani Fakačovú je tu stále šanca dostať sa k život zachraňujúcemu lieku bez doplatku. Ministerstvo zdravotníctva totiž oslovilo držiteľa licencie na dovoz pôvodného lieku, ktorý je plne hradený z verejného zdravotného poistenia. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že dostupnosť tohto lieku sa odhaduje vo 4. kvartáli roku 2023.

Podľa rezortu, registrovaný liek dočasne vypadol, pretože sa jeho výroba sťahuje do iného závodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika