Na hlavný obsah

Muž, ktorý zabil gdanského starostu Adamowicza, spoznal svoj trest

Rozsudok nie je právoplatný.

Muž, ktorý zabil gdanského starostu Adamowicza, spoznal svoj trest
Pawel Adamowicz. Foto: TASR/AP

Poľský súd vo štvrtok (16. 3.) po takmer ročnom procese odsúdil na doživotie Stefana Wilmonta, ktorý čelil obžalobe z vraždy gdanského starostu Pawla Adamowicza, spáchanej pred štyrmi rokmi. Oznámili to poľské médiá. Rozsudok nie je právoplatný.

Adamowicza 13. januára 2019, ktorý mal v tom čase 53 rokov, priamo na pódiu pred televíznym kamerami počas charitatívneho koncertu napadol a dobodal vtedy 27-ročný útočník. Na mieste ho zadržali. O deň neskôr Adamowicz, ktorý stál na čele prístavného mesta na severe Poľska viac ako 20 rokov, zraneniam podľahol.

„Stefan Wilmont spáchal zločin, ktorý v dejinách Poľska nemá obdobu od medzivojnového obdobia,“ vyhlásila predsedníčka sudkyne Alexandra Kaczmareková a zdôraznila, že vražda sa odohrala pred očami tisícok divákov. Gdanský súd pri odôvodnení verdiktu tiež ocenil prácu vyšetrovateľov pri zhromaždení dôkazov, uviedla televízia TVN 24.

Súd, s odvolaním sa na spoločenský vplyv, súhlasil so zverejnením údajov a podobizne odsúdeného. Wilmonta uznal vinným vo všetkých bodoch obžaloby a odsúdil ho na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia najskôr po 40 rokoch.

Trest si má odpykať v terapeutickom zariadení pre osoby s psychickými poruchami. Odsúdený si verdikt vypočul za nepriestrelným sklom, „mlčky, ale s úsmevom“, napísal na svojom webe denník Gazeta Wyborcza. Obhajoba žiadala, aby súd uznal obžalovaného za nepríčetného.

Bol agresívny a nepredvídateľný

Wilmont po útoku ešte niekoľko desiatok sekúnd pochodoval po scéne s rukami v triumfálnom geste. Konferenciérovi zobral mikrofón a kričal do davu: „Haló! Haló! Volám sa Stefan Wilmont, nevinne som sedel vo väzení! Nevinný vo väzení! Občianska platforma (opozičná strana, ku ktorej patril primátor) ma mučila, a preto práve zhynul Adamowicz!“

O útek sa nepokúsil, pripomenula TVN 24. Dodala, že Wilmont niekoľko týždňov pred útokom, na začiatku decembra 2018, vyšiel z väzenia, kde si odpykával trest päť a pol roka odňatia slobody za prepadávanie bankových pobočiek.

Mal povesť agresívneho a nepredvídateľného muža. Údajne ešte vo väzení zahlásil, že sa chystá spáchať zločin, ktorý vyvolá veľký rozruch. Tvrdil tiež, že si bude hrať na nepríčetného, ak by mu to mohlo prospieť.

Podľa obžaloby sa Wilmont chcel pomstiť za údajnú krivdu; za prepadávanie ho odsúdili ešte v čase, keď v Poľsku vládla Občianska platforma.

Žiadne dôkazy nenaznačujú, že by Stefan Wilmont spáchal zločin na objednávku, ani že ho na to naviedli iné osoby. Všetky mediálne výstupy na túto tému sú nepravdivé, upozornila sudkyňa.

Útok mal dobre premyslený

Adamowicz sa podľa nej stal náhodnou osobou, stelesňujúcou vo vrahovej mysli symbol všetkých domnelých krívd. Wilmont sa na vražedný útok dobre pripravil: kúpil si nôž, vedel, ako sa dostať na scénu, vybral si vhodný okamih a zasadil presne mierené bodnutia a potom predniesol vyhlásenie.

„Vedel, koho chce zabiť, a neublížil ostatným ľuďom, hoci mal túto možnosť. Obeti nedal najmenšiu možnosť obrany, „povedala sudkyňa a zdôraznila, že Wilmont je „hlboko zdemoralizovaný“.

Vdova po starostovi vzápätí po vražde obvinila verejnoprávnu televíziu TVP, ovládanú vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), z nepriameho podielu na vražde jej manžela. „Môjho muža zabili slová,“ vyhlásila Magdaléna Adamowiczová, podľa ktorej si vrah vybral obeť pre „jazyk nenávisti“ proti opozičným politikom v provládnej televízii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet