Na hlavný obsah

Na lesníka so synom zaútočila medvedica. Výstrelmi zo zbrane ju odplašil

Obaja vyviazli bez zranení.

Na lesníka so synom zaútočila medvedica. Výstrelmi zo zbrane ju odplašil
Lesník Martin Seredy, na ktorého zaútočila medvedica. Foto: RTVS

Nad obcou Dolný Harmanec pri Banskej Bystrici medvedica zaútočila na otca so synom. Otec je lesník a v sebaobrane na šelmu vystrelil a odplašil ju. Odborníci upozorňujú, že v týchto dňoch sa väčšina medveďov začína prebúdzať zo zimného spánku.

Lesník Martin Seredy išiel s 13-ročným synom vyznačovať kalamitné stromy nad obec Dolný Harmanec smerom na Šturec. Po približne hodine si sadli, aby sa najedli. Nevedeli však, že sú blízko medvedieho brloha.

„Ako sme si sadli, tak som započul revanie medvedice a fučanie. Hneď som zdrapil syna za ruku a začali sme bežať dolu svahom,“ opísal situáciu lesník.

Po niekoľkých metroch sa syn pošmykol. V tom lesník vytiahol legálne držanú zbraň, ktorú mal pri sebe a začal strieľať.

O detailoch incidentu v Správach RTVS o 19.00 h informoval redaktor Peter Mútňan:

„Vystrelil som dve rany, teda štyri. Prvé dve rany ju zháčili, zbadal som, že sa začala obracať. Ďalšie dve rany a už mala niečo v sebe a začala odchádzať do protisvahu a ďalej som nestrieľal,“ priblížil.

Lesník so synom sa nezranili. Podobných stretov zažil už veľa. Zväčša strieľal do vzduchu, no tentokrát bol rohodnutý kvôli dieťaťu urobiť čokoľvek.

Na miesto útoku privolali políciu aj ochranárov z Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Ani po vyše dvojhodinovom hľadaní v ťažko dostupnom teréne poranenú medvedicu nenašli. „Krvi bolo veľmi málo. Aj spôsob pohybu bol väčšinou po vrstevnici, čiže do kopca. Podľa môjho názoru bol postihnutý sval a nie životne dôležitý orgán,“ vysvetlil lesník Pavol Kostúr.

Medvede sa prebúdzajú

Podľa ochranárov išlo o lokalitu, kde sa bežne vyskytujú medvede. Polícia ani zásahový tím pre medveďa hnedého preto nebudú prípad ďalej vyšetrovať.

„Zima je mierna a na mnohých oblastiach Slovenska bola na jeseň vysoká úroda bukvíc a iných plodov, ktoré im umožňujú získať vhodnú potravu. Vychádzajú za potravou a vyskytujú sa mimo brlohov,“ uviedol Dušn Karaska, generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR.

Ochranári preto vyzývajú ľudí, aby v prírode zvýšili pozornosť a nechodili mimo vyznačených turistických chodníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny