Na hlavný obsah

Na Slovensku sa pokračuje v rozdávaní balíčkov pomoci

Aktuálne ich roznáša Spišská katolícka charita.

Na Slovensku sa pokračuje v rozdávaní balíčkov pomoci
Na snímke je potravinový balíček. Foto: RTVS

Na Slovensku pokračujú v rozdávaní balíčkov pomoci. Majú pomôcť sociálne zraniteľným a rodinám v najchudobnejších regiónoch. Aktuálne ich roznáša Spišská katolícka charita. Pomohli peniaze Európskej únie. Celkovo na Slovensku pripravili a odovzdajú takmer 96-tisíc potravinových a vyše 65-tisíc hygienických balíčkov.

Takto sa s balíčkami potravín a niektorí aj novými hygienickými potrebami, vracali domov tisícky ľudí, prevažne na východnom Slovensku. V tejto pomoci je skryté niečo pekné, a zároveň smutné.

Každý z potravinových balíčkov váži 13 kíl. Sú v ňom potraviny v cene za takmer 34 eur. Okrem nich, sú súčasťou jarnej pomoci aj balíčky s hygienickými potrebami.

Rozdávanie balíčkov na východnom Slovensku monitorovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Pomoc v cene takmer 5,5 milióna eur prišla na Slovensko z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby. Distribúcia balíčkov prebiehala bez vážnejších problémov. Na niektorých miestach sa však o balíčky uchádzali aj ľudia, ktorí na ne nemali nárok.

“Všetko vychádza z Úradu práce sociálnych vecí, v súčinnosti so Spišskou katolíckou charitou. Čiže toto máme niekedy problém, niekomu vysvetliť, prečo tí áno, tí nie,” uviedol starosta obce Letanovce Slavomír Zahornadský.

„Nárok na hygienické a potravinové balíčky majú ľudia, ktorí sú poberatelia dávok v hmotnej núdzi. A počet balíčkov sa odvíja od počtu nezaopatrených detí,” informoval koordinátor humanitárnej pomoci Spišskej katolíckej charity Milan Rišš.

Za posledných šesť rokov bolo s podporou Európskej únie na Slovensku rozdaných 1,5 milióna takýchto balíčkov. Tento rok ich najviac putuje do okresu Rimavská Sobota. V prvej päťke sú aj okresy Spišská Nová Ves, Košice-okolie, Kežmarok a Trebišov. Ľudia z charity chcú všetky balíčky rozdať ľuďom v núdzi do 21. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko