Na hlavný obsah

Na východe sa u psov šíri parazitické ochorenie. Môže byť smrteľné

Parazit ničí červené krvinky.

Na východe sa u psov šíri parazitické ochorenie. Môže byť smrteľné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Košickí veterinári hlásia zvýšený počet prípadov babeziózy u psov. Môže za to extrémne teplý január. Parazitické ochorenie je smrteľné, ak sa nelieči. Ničí totiž červené krvinky. Prenášačom ochorenia je pijak lužný, ktorý sa za normálnych okolností prebúdza na prelome februára a marca. Tento rok sa zobudil už v januári.

„V tomto roku sme sa s babeziózou stretli už veľmi skoro. Bolo to už v prvých januárových týždňoch. Hneď ako sa oteplilo. A musím povedať, že aj v súčasnosti máme dosť prípadov babeziózy,“ priblížila veterinárna lekárka Martina Karasová z Univerzitnej veterinárnej nemocnice.

Kliešť pijak lužný sa vyskytuje v súčasnosti na celom južnom Slovensku. Postupne sa však šíri čoraz severnejšie a vyššie. Odborník Branislav Peťko hovorí, že proti tomuto parazitovi sa treba chrániť počas celého roka. Platí to najmä pre chovateľov psov.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

„Považuje sa za najrýchlejšie sa šíriaci parazit v strednej Európe,“ dodal Peťko. Prvý prípad babeziózy zaznamenali na Slovensku v roku 2001. Odvtedy sa šíri veľmi rýchlo. Hrozbou je pre psov. Človek sa nakaziť nemôže.

„Výrazné sú bledé sliznice u toho psíka. Keď si majiteľ odkryje papuľku, tak zistí, že psík je úplne bledý, až tak porcelánovo bledý,“ priblížila príznaky veterinárka. Počet prípadov ochorenia bude s rastúcimi teplotami klesať. Jeho prenášač je totiž citlivý na vysoké teploty.

Na Slovensku identifikovali aj závažnejšiu formu ochorenia – babezióza gibsoni. Prenášajú ju kliešte, ktoré sa u nás zatiaľ nevyskytujú. Môže sa však šíriť krvou. Slovenskí veterinári a vedci prispeli k jej úspešnej liečbe.

„Podarilo sa nám prísť na kombináciu liečiv, ktoré v súčasnosti používame veľmi úspešne,“ dodala Karasová. Veterinári upozorňujújú, že psy treba pred kliešťami chrániť už po celý rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny