Na hlavný obsah

Prípady besnoty na východe skomplikovali premiestňovanie zvierat

Každé zviera potrebuje vyšetrenie protilátok na besnotu.

Prípady besnoty na východe skomplikovali premiestňovanie zvierat
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V deviatich okresoch na východe Slovenska platí zákaz premiestňovania psov, mačiek, či fretiek, bez vyšetrenia protilátok na besnotu. Zaznamenali ju totiž u viacerých uhynutých zvierat.

Besnotu potvrdili u zvierat v oblasti východného Slovenska v minulom roku. Išlo o prvé prípady od roku 2016. „Potvrdili dva prípady u jazveca a líšky a potom následne u domáceho psa,“ informoval Jozef Bíreš – ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky.

Bezprostredne po potvrdení výskytu tohto infekčného ochorenia prenosného aj na človeka, prijali dotknuté obce aj poľovnícke združenia opatrenia, aby zabránili jeho šíreniu.

„Zabezpečovali sme vstup do revíru tabuľkami, je zakázaný voľný pohyb zvierat a máme povolený odlov líšok,“ priblížil Marián Paško, poverený predseda, poľovnícke združenie Rozkvet, Rovné.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Štátna veterinárna a potravinová správa zakázala premiesťovať zvieratá v rámci Slovenska aj do zahraničia bez vyšetrenia protilátok na besnotu. Zákaz platí pre okresy Humenné, Snina, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Svidník, Stropkov, Sobrance, Michalovce a Trebišov.

„Každé zviera musia pred premiestnením plne zaočkovať, čo sa týka besnoty. Po 30 dňoch sa odoberá krv a vyšetrí sa titer protilátok. Pokiaľ tento titer protilátok spĺňa množstvo protilátok, tak zviera vycestovať môže. Pokiaľ sa protilátky nevytvoria, musí byť zviera revakcinované,“ vysvetlila Lenka Lisá, veterinárka.

Nové pravidlá platia aj pre prevoz zvierat vnímavých na besnotu z iných častí krajiny, či zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny