Na hlavný obsah

Naď naznačil, že na úkor vrtuľníkov Viper Slovensko možno príde o inú techniku

Opozícia upozorňuje na slabú protivzdušnú obranu.

Naď naznačil, že na úkor vrtuľníkov Viper Slovensko možno príde o inú techniku
Na snímke dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR

Na úkor vrtuľníkov Viper možno prídeme o inú techniku. S útočnými helikoptérami totiž rezort obrany vo výdavkoch nepočíta. Dočasne poverený šéf rezortu Jaroslav Naď však hovorí, že obchod so Spojenými štátmi je výhodný a dodáva, že vrtuľníky majú obranný potenciál na úrovni ťažkej mechanizovanej brigády.

Opačný názor má opozícia, ktorá upozorňuje na slabú ochranu vzdušného priestoru. Téme sa v Rádiožunále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

„Má to obrovský potenciál a získať to za 300 miliónov je neskutočne výhodné. To znamená, možno na úkor inej techniky alebo iného obstarávania, ktoré sme chceli realizovať, budeme robiť toto,“ skonštatoval Naď.

Ministerstvo obrany plánuje modernizovať vojenskú techniku za 6,5 miliardy eur – patria sem obrnené osemkolky CV 90, fínske Patrie či delostrelcké a protitankové systémy. V rámci ochrany vzdušného priestoru sa v obrannom plánovaní spomínajú iba viacúčelové taktické lietadlá a viacúčelové vrtuľníky.

Zmienka o útočných vrtuľníkoch Viper sa však v dokumente nenachádza. Šéf rezortu obrany aj naďalej považuje obchod za výhodný a s veľkým obranným potenciálom.

„Aj náčelník Generálneho štábu, keď o tom informoval, či už na vláde alebo na Výbore pre obranu a bezpečnosť, povedal úplne jasne – táto spôsobilosť by bola na úrovni takého istého obranného potenciálu ako má celá ťažká mechanizovaná brigáda,“ podotkol Naď.

„Dokáže lietať pomerne nízko, dokáže vo vzduchu i stáť – na rozdiel od lietadla. Preto je to vrtuľník, ktorý najmä podporuje pozemné vojská. Už menej je to prostriedok určený na vybojovanie vzdušnej prevahy alebo ako dominantný prvok v protivzdušnej obrane,“ reagoval pilot a letecký záchranár Tomáš Kika.

Chýba vlastná protivzdušná obrana

Práve veľká debata o chýbajúcej vlastnej protivzdušnej obrane sa začala po odovzdaní systému S 300 na Ukrajinu. Rezort tvrdí, že na zaobstaraní vlastného systému pracuje, opozícia zasa kritizuje, že ho nemáme.

„Dva Patrioty Američania stiahli, vraj má prísť nejaká Mamba, ale tá Mamba ani zďaleka nemá takú kvalitu ako S 300. Ak príde, Vláda Slovenskej republiky musí zabezpečiť, že Slovenská republika sa bude cítiť bezpečne pri ochrane vzdušného priestoru,“ povedal expremiér a predseda strany Smer-SD v relácii Na Telo.

Americké vrtuľníky čelia kritike náročnej obsluhy a drahej prevádzkyschopnosti. Rezort obrany argumentuje, že výcvik pilotov zabezpečia Spojené štáty a samotná prevádzka Viperov bude zarátaná v rámci už existujúcich výdavkov rezortu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál