Na hlavný obsah

Naď: Slovensko získa za migy pre Ukrajinu dvanásť bojových vrtuľníkov od USA. Nebudú však úplne zadarmo

Vláda počíta s výraznou zľavou.

Na snímke bojový vrtuľník AH-1Z Viper.
Na snímke bojový vrtuľník AH-1Z Viper. Foto: wikimedia commons

Slovensko dostane namiesto stíhačiek MiG-29, ktoré dá Ukrajine, dvanásť bojových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper. Pre Denník N to v utorok (21. 3.) večer potvrdil poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Všetky stroje budú úplne nové. Slovensko k nim dostane aj protitankové navádzané strely AGM-114 Hellfire II, náhradné diely a Američania zabezpečia aj výcvik pilotov a pozemného personálu.

O balík amerických vrtuľníkov mali podľa Naďa záujem aj iné štáty. Slovensko ich nezíska zadarmo, vláda počíta aj s doplatkom. Vrtuľníky by sme však mali získať s výraznou zľavou.

Minister na sociálnej sieti doplnil, že celková hodnota materiálu prevýši jednu miliardu dolárov (zhruba 928 mil. eur). Slovensko by z toho zaplatilo približne 340 miliónov dolárov (cca 316 mil. eur) v priebehu troch až štyroch rokov, zvyšok by dostalo darom prostredníctvom amerického vládneho obranného fondu.

„Táto ponuka je obrovsky výhodná a zásadným spôsobom zvýši obranný potenciál SR. Bojové vrtuľníky v súčasnosti vôbec nemáme, išlo by teda o úplne novú bojovú spôsobilosť,“ napísal Naď.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko