Na hlavný obsah

Vláda rozhodla: Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine

Proces bude trvať niekoľko týždňov.

Vláda rozhodla: Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine
Na snímke slovenské stíhačky MiG-29. Foto: TASR

Vláda rozhodla a jednohlasne schválila medzinárodnú dohodu o darovaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Budú slúžiť na ochranu ľudí na Ukrajine, nie na útočenie. Po piatkovom (17. 3.) online rokovaní vlády to povedal poverený premiér Eduard Heger. O rozhodnutí informovali aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, darovanie odobril aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Tieto migy poskytujeme Ukrajine na to, aby ochránila svojich civilistov pred množstvom bômb, ktoré dopadajú na ich príbytky a domy, pre ktoré ľudia na Ukrajine zomierajú. Tak ako systém S300, ktorý sme poskytli, zachránil tisícky životov. Tak isto aj tieto migy budú zachraňovať tisícky životov,“ vysvetlil Heger.

„Zavŕšili sme viac ako polročné konzultácie o tejto téme,“ povedal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Proces darovania bude trvať niekoľko týždňov. Vzhľadom na operačnú bezpečnosť Naď neuviedol viac detailov procesu darovania.

Stroje sú podľa Naďa stále na území Slovenska a ukrajinskí technici si ich majú prísť pozrieť na vojenské letisko Sliač. „Je to pre nich, vzhľadom na to, že majú vycvičených pilotov, dôležitá vojenská spôsobilosť. Vedia ju využívať na obranu proti raketám, ktoré zabíjajú civilné obyvateľstvo,“ dodal.

Čo všetko Slovensko Ukrajine daruje?

Slovensko oficiálne daruje Ukrajine desať kusov stíhačiek MiG-29 s motormi, tri kusy bez motorov, avšak s príslušnými pohonnými hmotami a mazivami, náhradnými dielmi, pozemným prevádzkovým vybavením, skladom náhradných dielov aj kontrolno-meracou technikou. Ukrajina od nás dostane aj:

– 2 kusy odpaľovacích zariadení KUB, s príslušnými náhradnými dielmi a skladom náhradných dielov
– 1 kus radarovej stanice KUB
– 52 kusov protilietadlových rakiet 3M9ME
– 148 kusov protilietadlových rakiet 3M9M3E

Ako náhradu za trinásť stíhačiek MiG-29 a ďalšiu vojenskú techniku má Slovensko dostať aj finančnú náhradu, ktorá dosiahne celkovú hodnotu vyše 900 miliónov dolárov (takmer 850 miliónov eur). Kompenzácia zahŕňa aj vojenskú techniku zo Spojených štátov. O akú techniku konkrétne pôjde, Naď nechcel špecifikovať.

Peniaze za stíhačky prídu z Európskeho mierového nástroja na príjmový účet ministerstva financií. Naď predpokladá, že by mohli prísť až po tomto volebnom období.

Čo s peniazmi vláda urobí, okomentoval tým, že „peniaze z darovania vojenskej techniky by sme mali využiť na nákup novej vojenskej techniky“. To ale podľa neho bude závisieť od toho, aká vláda sa po predčasných parlamentných voľbách v septembri dostane k moci.

Na snímke zľava predseda vlády Eduard Heger, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a minister obrany Jaroslav Naď.
Na snímke zľava predseda vlády Eduard Heger, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a minister obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR

Generál Daniel Zmeko priblížil, že stíhačky Slovensko nepotrebuje. „Kritická bola otázka náhradných dielov aj zabezpečenia munície,“ vysvetlil nevyužitie stíhačiek slovenskými ozbrojenými silami.

Navyše, podľa jeho slov chýbali piloti, ktorí postupom času prišli o spôsobilosť pilotovať tieto stroje. Ubezpečil, že obranyschopnosť Slovenska darovanie stíhačiek nijako neovplyvní.

Podľa ministra obrany darovanie stíhačiek nie je v rozpore s Ústavou SR. Pochybnosti o tom vznikli na základe toho, že vláda je momentálne v poverení. Nemá teda právomoci rozhodovať o zásadných otázkach domácej a zahraničnej politiky. „Toto riešenie je ústavne čisté,“ povedal.

Darovaniu stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu sa venovala aj redaktorka RTVS Monika Maťová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko