Na hlavný obsah

Najúčinnejším opatrením je ochrana vonkajšej hranice schengenu, zhodli sa predstavitelia rezortov vnútra krajín V4

Podstatné budú riešenia Bruselu v rámci návratovej politiky.

Najúčinnejším opatrením je ochrana vonkajšej hranice schengenu, zhodli sa predstavitelia rezortov vnútra krajín V4
Na snímke zľava štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Bartosz Grodecki, maďarský minister vnútra Sándor Pintér, dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a námestník ministra vnútra Českej republiky Radek Kaňa. Foto: TASR

Najúčinnejším opatrením je ochrana vonkajšej hranice schengenu. Zhodli sa vedúci predstavitelia rezortov vnútra v rámci Vyšehradskej štvorky.

Vyzývajú na spoločný dialóg s Európskou komisiou, ktorá podľa nich musí dať návrhy ako postupovať s pomocou afganským a sýrskym utečencom. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Ministri a zástupcovia rezortov vnútra formátu V4 budú pokračovať v pomoci utečencom z Ukrajiny. Zároveň poukázali na neustálu potrebu ochrany vonkajších hraníc. Podľa maďarského ministra vnútra Sándora Pintéra však rastie počet utečencov v rámci nelegálnej migrácie.

Z juhovýchodu sa podľa neho pokúsilo prejsť hranicami 270-tisíc ľudí. Ochranu spoločného schengenského priestoru narúša aj boj s prevádzačstvom.

„Svoju úlohu v tomto priestore zohráva aj organizovaný zločin. V maďarských väzniciach sa už teraz nachádza vyše 2 000 ľudí, ktorých obvinili alebo právoplatne odsúdili za nelegálne prevádzačstvo,“ priblížil Pintér.

Na snímke zľava štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Bartosz Grodecki a dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.
Na snímke zľava štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Bartosz Grodecki a dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.Foto: TASR

Vyzdvihol pomoc slovenských a českých policajtov, ktorí pôsobia na maďarskej hranici. Stovky prevádzačov zadržali aj u nás. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) preto apeluje na zmenu zákona.

„Treba zosúladiť legislatívu v zmysle možných trestov pre prevádzačov. Na Slovensku väčšinu z nich väzobne stíhajú. Česko iniciovalo zmenu legislatívy tak, aby k tomu dochádzalo aj u nich,“ uviedol Mikulec.

Dôležitá je refundácia opatrení

Potrebná bude podľa neho aj refundácia opatrení na ochranu vonkajšej hranice schengenu z rozpočtu Európskej komisie. Do budúcnosti nevylúčil ani ďalšie zatváranie hraníc.

Poľsko upozorňuje na novú migračnú vlnu z Bieloruska. „Bezpečnosť a ochrana hraníc musí byť pre V4 prioritou. Takisto musíme naše spoločné stanovisko predstavovať na európskom fóre,“ priblížil tamojší štátny tajomník rezortu vnútra Bartosz Grodecki.

Krajiny V4 sa zhodujú, že podstatné budú riešenia Bruselu v rámci návratovej politiky.

Stretnutiu predstaviteľov krajín V4 sa v Správach RTVS venoval aj redaktor Peter Žatko:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál