Na hlavný obsah

Šéfovia parlamentov V4 chcú pri riešení energetickej krízy postupovať spoločne

Prisľúbili ďalšiu pomoc Kyjevu, vrátane vojenskej.

Šéfovia parlamentov V4 chcú pri riešení energetickej krízy postupovať spoločne
Na snímke predsedovia parlamentov krajín V4. Foto: TASR

Krajiny V4 podporujú Ukrajinu v boji za slobodu a nezávislosť. V Bratislave sa na tom zhodli šéfovia parlamentov jednotlivých krajín. Pri riešení energetickej krízy chcú postupovať spoločne a bojovať chcú aj proti nelegálnej migrácii.

Suverénna a demokratická Ukrajina ako predpoklad, aby mocenské ambície Ruska neohrozovali strednú Európu. To bolo jedno z posolstiev piatkového (3. 2.) samitu šéfov parlamentov formátu V4. Zaznelo z úst maďarského predstaviteľa.

Len pred pár dňami maďarský premiér Viktor Orbán avizoval, že bude vetovať všetky sankcie proti Moskve s vplyvom na jadrovú energetiku.

Politici jednoznačne odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine a prisľúbili naďalej pomoc pre Kyjev, vrátane vojenskej.

„Táto vojna rozhodne o osude sveta. Ukrajinci bojujú za svoju, ale aj našu slobodu. Pokiaľ nechceme opäť vidieť ruské tanky na uliciach Prahy, Budapešti alebo okupáciu Poľska, tak musíme byť zjednotení,“ povedal predseda Senátu Poľskej republiky Tomasz Grodzki.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S Ruskom súvisí aj snaha o zníženie závislosti od jeho zdrojov, ako jedno z riešení energetickej krízy v Európe. I tu je podľa krajín V4 dôležitý spoločný postup.

„Považujeme za nedostatočné kroky, ktoré Európska únia uskutočňuje na podporu krajín, ktoré sú vystavené najväčšiemu tlaku ilegálnej migrácie,“ uviedla predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová.

Šéfovia parlamentov sa zhodli, že formát V4 je v súčasnej neľahkej medzinárodnej situácii mimoriadne dôležitý a treba ho ďalej prehlbovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet