Na hlavný obsah

Najvyšší kontrolný úrad preverí opatrenia prijaté na pomoc s vysokými cenami energií

Existujú obavy, že dodávatelia dostávajú kompenzácie bez nároku.

Najvyšší kontrolný úrad preverí opatrenia prijaté na pomoc s vysokými cenami energií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) preverí opatrenia, ktoré prijal štát na pomoc s vysokými cenami energií. Oznámil to po mimoriadnom rokovaní hospodárskeho výboru. Podľa predsedu hospodárskeho výboru existujú obavy, že dodávatelia dostávajú kompenzácie aj keď na ne nemajú nárok.

Síce nie na úroveň ako pred vojnou, ale predsa, ceny energií posledné mesiace klesajú. V cenníkoch niektorých dodávateľov to však nevidno.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„Od 1. januára mnohí tie cenníky nezmenili. Pritom ceny na trhu sa výrazne znížili. Najviac týmto nezlacňovaním cien energií sú ohrození malí podnikatelia, netýka sa to domácností, netýka sa to regulovaných subjektov, povedal predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

„My samozrejme sa snažíme riešiť ponuky voči odberateľom čo najviac individuálne. Tie ceny, ktoré vidia na trhu sa budú týkať až tých budúcich kontraktov,“ uviedol riaditeľ divízie Stratégia a rozvoj podnikania SSE Ivan Weiss.

Štát zastropoval ceny energií, de facto tak prikázal dodávateľom predávať pod cenu. Vzniknutý rozdiel im následne prepláca. „Tým, že tie ceny sa nemenia je otázka, či teda dodávatelia nie sú prekompenzovávaný umelo,“ skonštatoval predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

„Zhruba 80 % portfólia tvoria veľkí polo-štátni a štátni dodávatelia, v každej tej jednej firme je nejaký štátny nominant, ktorý má možnosť zistiť, aká ta situácia je,“ hovorí predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambroštová.

NKÚ pripravuje mimoriadnu kontrolu

Na energetickú pomoc v tohtoročnom rozpočte štát vyčlenil 3,5 miliardy eur. Na to ako sa tieto prostriedky využívajú si posvieti nie len hospodársky výbor, ale aj NKÚ.

„Pripravujeme mimoriadnu kontrolnú akciu chceme preveriť to, ako nielen rezort hospodárstva, ale aj ako ÚRSO prijal jednotlivé opatrenia, ktoré dnes platia alebo, ktoré platili v nedávnej minulosti,“ informoval predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Ministerstvo hospodárstva musí zároveň hospodárskemu výboru predložiť riešenie ako bude štát kontrolovať dodávateľov či si účtujú adekvátne ceny energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika