Na hlavný obsah

Peniaze zo schémy pre energeticky náročné podniky firmy v priemysle ešte nedostali

Horšie sú na tom veľké závody. Vláda zatiaľ nepredstavila ani schému opatrení.

Peniaze zo schémy pre energeticky náročné podniky firmy v priemysle ešte nedostali
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyzerá to tak, že veľké firmy sa náhrady za vysoké ceny energií tak skoro nedočkajú. Zdĺhavé rokovania zástupcov priemyslu s ministerstvom hospodárstva zatiaľ nepriniesli výsledky. Medzitým sa slovenské výrobky na jednotnom európskom trhu stávajú ťažko predajnými.

Počas energetickej krízy sa vláda sústredila najmä na pomoc domácnostiam. Analytik hovorí, že to bola chyba.

„Mnoho krajín si povedalo, že práve priemysel je to, čo rozhoduje o budúcnosti krajiny. A dotácie, ktoré poskytujú do výroby, sú podstatne vyššie ako tie, ktoré poskytujú domácnostiam,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana.

Zatiaľ musí slovenský priemysel znášať skutočné ceny energií. Firmy ich pretavujú do cien výrobkov a predražujú ich. „Tieto firmy strácajú svoju schopnosť konkurovať v európskom priestore,“ skonštatoval výkonný sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

„Potrebujeme celú situáciu viac aktivizovať, aby sme dokázali byť konkurencieschopní z hľadiska priemyslu s inými krajinami Únie v rámci jednotného trhu,“ dodal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Analytik hovorí, že štát by si mal ujasniť priority. Peniaze zo schémy pre energeticky náročné podniky firmy ešte nedostali. Ešte horšie sú na tom veľké závody, pre ktoré vláda zatiaľ nepredstavila schému opatrení.

Téme sa v ranných Správach RTVS venovala Monika Maťová:

„Myslím si, že by v parlamente alebo na ministerstve hospodárstva mali čo najskôr dobehnúť resty a pripraviť tie programy a výzvy aj pre väčšie podniky, aby nedošlo k strate konkurenčnej výhody,“ dodal analytik Ďurana. „Tu je dôležitá práca ministerstva hospodárstva, ktoré v tejto chvíli zaspalo,“ skonštatoval Machunka.

Ministerstva hospodárstva sme sa spýtali, kedy doručí pomoc energeticky náročným podnikom. Spýtali sme sa aj ako vláda pomôže veľkým fabrikám, aby nestratili odbyt výrobkov a potom ľudia prácu. Na naše otázky do uzávierky neodpovedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika