Na hlavný obsah

Nelegálne osady neďaleko centra Košíc. Ľudia tam žijú bez pitnej vody či kanalizácie, v meste sa boja epidémie

Koľko ľudí v nich presne žije, nik nevie.

Nelegálne osady neďaleko centra Košíc. Ľudia tam žijú bez pitnej vody či kanalizácie, v meste sa boja epidémie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Asi kilometer od centra Košíc sa nachádza niekoľko nelegálnych osád. Koľko ľudí v nich presne žije, nik nevie. Samospráva bije na poplach. Situáciu chce riešiť aj cez terénnych pracovníkov.

V neľudských podmienkach žijú stovky ľudí bez elektriny, bez pitnej vody či bez kanalizácie. Starostka MČ Košice – Juh sa obáva, že epidémia je len otázkou času. Regionálni hygienici zatiaľ problém neevidujú.

„Je tam veľa neporiadku, špiny, znížená hygiena. Ľudia tam žijú v neľudských podmienkach. Nemajú tam kanalizáciu,“ priblížila Anna Súkeníková, (nezávislá), starostka MČ Košice-Juh.

„V súčasnosti nemáme hlásený výskyt závažného prenosného ochorenia v osade za malou stanicou,“ uviedol v stanovisku Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice. Hygienici dodávajú, že väčšina epidémií v Košickom kraji vznikla práve v prostredí s nízkym hygienickým štandardom.

Aké sú podmienky v nelegálnych osadách zisťoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„V nelegálnych osadách sú v mnohých prípadoch krajne nepriaznivé hygienické a epidemiologické podmienky, ktoré majú negatívny vplyv na zdravotný stav ich obyvateľov a vytvárajú vhodné podmienky pre vznik a šírenie prenosných ochorení,“ pokračuje RÚVZ.

„Majú tam vykopané studne, predpokladám, že voda nie je pitná,“ hovorí Súkeníková.

„My za to nemôžeme, že tak bývame. Ale o deti sa staráme. Keď ideme vonku, že by sme boli nejako čisto a všetko,“ povedala jedna z obyvateliek osady.

Starostka navrhuje, ako jedno z prvých riešení, zavedenie terénnych pracovníkov. Na tých však samospráva peniaze nemá. Čaká na projekty, ktoré by ich mohli zafinancovať. Predošlé vedenie mestskej časti sa do výziev nezapojilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny