Na hlavný obsah

Nemocnica Bory je oficiálne otvorená. Prvých pacientov privíta už budúci týždeň

Pacienti budú mať do nej prístup iba s kartičkou poistenca.

Nemocnica Bory je oficiálne otvorená. Prvých pacientov privíta už budúci týždeň
Na snímke Nemocnica Bory. Foto: Nemocnica Bory

Nemocnica Bory v Bratislave vo štvrtok (30. 3.) oficiálne otvorila svoje priestory po vyše štyri a pol roku výstavby. Prvých pacientov v „ostrej prevádzke“ privíta už od budúceho týždňa. Doteraz najvyššia súkromná investícia do slovenského zdravotníctva si vyžiadala celkovo 250 miliónov eur. Nemocnica Bory o tom informovala vo štvrtok.

Nemocnica bude jednotlivé časti uvádzať do prevádzky postupne. Pracovať v plnom režime by mala na jeseň tohto roka. Zdravotná starostlivosť sa bude pacientom poskytovať v systéme verejného zdravotného poistenia. Na ošetrenie im teda bude stačiť preukaz poistenca.

Nemocnica uviedla, že v súčasnosti má uzavreté zmluvy na prvú etapu medicínskych programov so všetkými zdravotnými poisťovňami.

Od 3. apríla budú pre pacientov dostupné prvé špecializované nemocničné ambulancie, rádiologické oddelenie a aj pracovisko radiačnej onkológie. Ďalej bude nasledovať jednodňová zdravotná starostlivosť.

V máji sa spustí operačný program s hospitalizáciami v lôžkovej časti nemocnice, začiatkom júna bude otvorená pôrodnica s neonatológiou. Na jeseň plánuje spustiť aj urgentný príjem a pracovisko dialýzy. 

Nemocnica Bory bude poskytovať zdravotnú starostlivosť vo viac ako 50 špecializáciách. Spresnila, že v niektorých má ambíciu byť referenčným koncovým pracoviskom pre ostatné nemocnice, či už v rámci vlastnej siete, alebo aj v rámci celého Slovenska.

Ide napríklad o špecializácie ako hepatobiliárna chirurgia, neurochirurgia, anestéziológia a intenzívna medicína, intervenčná rádiológia a kardiológia, radiačná onkológia či robotická chirurgia. 

Čo bude spoplatnené?

Objednávanie pacientov na plánované vyšetrenia na konkrétny termín je v nemocnici bez doplatkov. Štandardom nemocnice je umiestnenie pacienta počas hospitalizácie na jednolôžkovej izbe.

Nemocnica podporuje prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas hospitalizácie na všetkých lôžkových izbách. Táto možnosť je aj na jednotke intenzívnej starostlivosti pre novorodencov a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny pre dospelých.

„Samostatne spoplatnené budú iba nadštandardné služby ako napríklad pobyt sprevádzajúcej osoby na pacientskej izbe, či výber konkrétneho operatéra, pôrodníka alebo pôrodnej asistentky,“ vysvetlila nemocnica.

Na začiatku apríla bude v nemocnici pracovať už vyše 500 zamestnancov. V čase plnej prevádzky nemocnice sa bude o pacientov starať 1 500 zamestnancov. Z toho ide o 320 lekárov, 440 zdravotných sestier, 470 zdravotníkov a 270 zamestnancov prevádzky.

Otvorenie Nemocnice Bory sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny