Na hlavný obsah

Nespokojní Prešovčania blokovali dopravu, žiadajú výstavbu obchvatu

Rezort dopravy tvrdí, že protesty výstavbu neurýchlia.

Nespokojní Prešovčania blokovali dopravu, žiadajú výstavbu obchvatu
Výstavba obchvatu Prešova. Foto: RTVS

Dve desiatky Prešovčanov na pol hodinu zablokovali dopravu na štvorprúdovej ceste v časti Nižná Šebastová. Žiadajú urýchlenú výstavbu druhej etapy obchvatu mesta, ktorý bude súčasťou rýchlostnej cesty R4. Obchvat by mal pomôcť dostať kamióny z niektorých častí mesta.

Vo výstavbe je zatiaľ prvá etapa R4. Vyhodnotenie súťaže na druhú etapu však už niekoľkokrát posunuli. Aktivisti hovoria, že im došla trpezlivosť. „Termín posunuli sedemkrát a urobíme všetko preto, aby sa to opäť nezopakovalo,“ prízvukoval organizátor protestu René Polačok.

Protest spôsobil doslova kilometrové kolóny. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) reaguje, že podľa zákona museli odpovedať na otázky, ktoré im firmy poslali. Kým nie je všetko zodpovedané, nemôžu súťaž vyhodnotiť. Aktuálne by ju mali ukončiť 30. marca.

Protestu v Prešove sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Róbert Latta:

„V procese verejného obstarávania majú záujemcovia právo klásť otázky a Národná diaľničná spoločnosť to, samozrejme, rešpektuje. V priebehu procesu verejného obstarávania sme obdržali viaceré otázky, ktoré sme postupne zodpovedali,“ priblížila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Rezort dopravy dodáva, že protesty výstavbu neurýchlia. „Táto skupina niekoľkých občanov nám vlastne v priamom prenose odkazuje, aby sme porušovali zákon. Nejde o nič iné, ani o nečinnosť, ani o neochotu, ide len o dodržiavanie zákona,“ zdôraznil hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Ak by NDS termín opäť posunula, aktivisti pripravia aj ďalšie akcie. „Minimálne predĺžime dĺžku protestu alebo po prípade celú trasu až po poľskú hranicu zablokujeme,“ dodal Polačok. Prvú etapu obchvatu by mali dokončiť v lete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny