Na hlavný obsah

Niektoré rodiny sa z osady vo Svrčinovci chcú presťahovať do Čadce

A to, aby uvoľnili miesto pre výstavbu nového ekoduktu.

Niektoré rodiny sa z osady vo Svrčinovci chcú presťahovať do Čadce
Osady vo Svrčinovci. Foto: RTVS

Niektoré rodiny sa z osady vo Svrčinovci chcú presťahovať do Čadce. Aby uvoľnili miesto pre výstavbu nového ekoduktu. V meste to však vyvolalo napätie. Ľudia spisujú petície. Magistrát tvrdí, že štát tento zámer so samosprávou nekomunikoval. Rómovia považujú sťažnosti za diskrimináciu.

Nelegálna rómska osada stojí na mieste, kde má vzniknúť nový zelený most. Súkromný developer dostane od rezortu financií 400-tisíc eur, aby pre Rómov zabezpečil náhradné bývanie.

Situácii v osade vo Svrčinovci sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Časť rómskej osady sa má presťahovať do nehnuteľnosti v Čadci, v mestskej časti Podzávoz. To sa však nepáči miestnym, ktorí spísali petíciu. Doposiaľ ju podpísalo bezmála tisíc ľudí. Hovoriť na kameru však chce len málokto.

V petícii uvádzajú, že nehnuteľnosť pre Rómov je nevyhovujúca, pretože nespĺňa základné technické a hygienické nároky.

“Nevieme hlavne aký počet. Keby išli štyria fajn keby prišli všetci, je to problém. Najskôr sú tam piati ľudia, potom šiesti a naraz ich je tam tridsať či štyridsať. Toho sa obávame,“ uviedol František Dej, predseda petičného výboru.

Podľa jedného z obyvateľov rómskej osady by nemali byť do tohto domu presťahovaní všetci. Nové bývanie by tu malo nájsť približne dvanásť ľudí.

Dom si Rómovia našli sami a sú s ním spokojní.

Situácia trápi aj radnicu. Tvrdí, že zástupcovia štátu s nimi nekomunikujú. Magistrát preto posiela otvorený list poverenému premiérovi a predsedovi parlamentu.

“Obavy máme z toho, že tým že sa nekomunikuje tak dochádza k spoločenskému napätiu. Toto by sa dalo všetko eliminovať, keby sa to robilo na úrovni a odborne,“ dodal Matej Šimášek primátor Čadce.

Dialničiari musia ekodukt postaviť do konca roka. V opačnom prípade musí štát vrátiť 280-miliónov eur za už vybudovanú časť diaľnice D3. Zhotoviteľ v súčasnosti realizuje výrub drevín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny