Na hlavný obsah

Nová výzva na obnovu starých domov bude dostupnejšia. Takto sa zmenili podmienky

Na zapojenie sa budú stačiť tri doklady a prihláška.

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj.
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj.Foto: TASR

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) zverejnila novú výzvu zameranú na obnovu starších rodinných domov. Príprava a realizácia programu Obnov dom má byť v porovnaní s prvými dvomi pilotnými etapami jednoduchšia a dostupnejšia. V pondelok (27. 3.) o tom informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Aby sa žiadatelia mohli do výzvy zapojiť, budú im na to stačiť tri doklady – občiansky preukaz, list vlastníctva a potvrdenie o veku stavby. Rezort avizuje, že vyplnenie žiadosti nepotrvá dlhšie ako 30 minút. V porovnaní s pilotnými výzvami, žiadatelia nepotrebujú predložiť doklad o trvalom pobyte v rodinnom dome.

„Pri podávaní žiadosti sa už nevyžaduje ani energetický certifikát budovy (ECB) a projektové energetické hodnotenie (PEH). Majitelia RD majú od podpisu zmluvy tri mesiace na jej vybavenie,“ vysvetlilo ministerstvo. Novinkou bude aj kalkulačka, pomocou ktorej si budú môcť žiadatelia o príspevok vypočítať výšku oprávnených nákladov.

Envirorezort informoval, že nová výzva prináša vyššiu pomoc z celkových oprávnených nákladov do výšky 15-tisíc eur.

„Ak žiadateľ po rozsiahlej obnove domu preukáže vyše 60-percentnú úsporu, automaticky získa aj bonus vo výške asi štyritisíc. Na dosiahnutie tohto cieľa stačí, ak zrealizuje minimálne jedno opatrenie zo skupiny A – čiže zateplenie obvodného plášťa, výmenu okien a dverí, zateplenie stropu a podlahy,“ priblížilo ministerstvo.

Podávanie žiadostí sa začne 24. apríla. Tento čas majú potenciálni žiadatelia využiť na preštudovanie si nových podmienok. Envirorezort poskytuje poradenstvo pomocou regionálnych centier a Zelenej linky MŽP SR. O podmienkach a možnostiach získania finančného príspevku budú informovať aj na sociálnych sieťach.

„Za účelom lepšieho informovania SAŽP plánuje v každom regióne stretnutia s primátormi a starostami, príp. ďalšími zástupcami samospráv, aby informovala o možnostiach a podmienkach získania finančného príspevku,“ dodalo MŽP. Výzva sa skončí po dosiahnutí 10-tisíc žiadostí alebo 28. augusta 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika