Na hlavný obsah

Nový čínsky minister obrany je na sankčnom zozname USA

Funkciu bude zastávať generál Li Šang-fu.

Nový čínsky minister obrany je na sankčnom zozname USA
Na ilustračnej snímke účastníci otváracej ceremónie 20. zjazdu Čínskej komunistickej strany vo Veľkej sále ľudu v Pekingu. Foto: TASR/AP

Novým čínskym ministrom obrany sa v nedeľu (12. 3.) stal generál Li Šang-fu, ktorý je na sankčnom zozname Spojených štátov. Rozhodol o tom čínsky parlament, ktorý tiež za prvého vicepremiéra 1,4-miliardovej krajiny vybral Ting Süe-sianga, blízkeho spolupracovníka prezidenta Si Ťin-pchinga. Informuje o tom agentúra Reuters.

Šesťdesiatpäťročný Li, ktorý predtým pracoval na čínskom satelitnom programe, čelí sankciám Washingtonu od roku 2018 pre nákup bojových lietadiel a ďalšieho vybavenia od hlavného ruského vývozcu zbraní – spoločnosti Rosoboronexport.

Šesťdesiatročný Ting, ktorý je zároveň členom stáleho výboru politbyra, a teda neužšieho vedenia komunistickej strany i Číny ako takej, je dlhoročný pobočník Sia, ktorému robil vedúceho kancelárie už v roku 2006. Ešte v čase, keď Si pôsobil v Šanghaji.

Agentúra DPA zmeny vníma ako ďalšie posilnenie moci Sia, ktorého už v piatok (10. 3.) parlament jednomyseľne zvolil za hlavu štátu, a to na bezprecedentné tretie päťročné funkčné obdobie. Podľa agentúry AP je možné, že šesťdesiatdeväťročný politik pri moci zostane doživotne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet