Na hlavný obsah

Prezidentom Číny zostáva Si Ťin-pching. Ide už o jeho tretie funkčné obdobie

Čínsky parlament ho zvolil jednomyseľne.

Prezidentom Číny zostáva Si Ťin-pching. Ide už o jeho tretie funkčné obdobie
Na snímke staronový čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky parlament v piatok (10. 3.) jednomyseľne za prezidenta zvolil doterajšiu hlavu štátu Si Ťin-pchinga, a to na bezprecedentné tretie päťročné funkčné obdobie. Podľa agentúry AP je možné, že šesťdesiatdeväťročný politik pri moci zostane doživotne. Agentúra Reuters ho označuje za najmocnejšieho vodcu ázijskej veľmoci od zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce-tunga.

Si Ťin-pching je prezidentom 1,4-miliardovej krajiny od marca 2013 a na čele Komunistickej strany Číny stojí dokonca od novembra 2012. Podľa predtým platných pravidiel by tento rok v úrade hlavy štátu musel skončiť, parlament ale v roku 2018 z ústavy vyškrtol klauzulu obmedzujúcu výkon funkcie na dva po sebe idúce mandáty. Si teda môže teoreticky vládnuť neobmedzene dlho.

Už vlani v októbri si zabezpečil tretie päťročné funkčné obdobie ako generálny tajomník komunistickej strany. Teraz k tomu znovu pridal aj prezidentský úrad. Podľa AP zaňho hlasovalo 2 952 delegátov a žiadny nebol proti. Parlament ho zvolil tiež za vrchného veliteľa Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády.

Viceprezidentom, ktorého pozícia je skôr symbolická, sa stal šesťdesiatosemročný Chan Čeng. Ten bol v minulosti starostom mnohomiliónového Šanghaja a do vlaňajška tiež členom politbyra. Meno nového premiéra oznámia v sobotu (11. 3.). Podľa predpokladov sa ním stane šesťdesiattriročný niekdajší šanghajský stranícky vodca Li Čchiang.

Tohtoročné týždenné zasadnutie parlamentu sa koná v problematickej dobe pre Čínu aj Sia, ktorý po protivládnych protestoch v decembri po troch rokoch náhle ukončil prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, čo si podľa západných pozorovateľov vyžiadalo množstvo obetí.

Politika nulovej tolerancie, ktorá držala milióny ľudí doma, predtým frustrovala množstvo obyvateľov a zároveň brzdila čínsku ekonomiku. Rast čínskeho hrubého domáceho produktu v roku 2022 medziročne spomalil na tri percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet