Na hlavný obsah

Nový čínsky premiér sa preslávil najmä tým, že zaviedol kritizovanú nulovú toleranciu covidu

Li Čchiang je verným spojencov čínskeho prezidenta.

Nový čínsky premiér sa preslávil najmä tým, že zaviedol kritizovanú nulovú toleranciu covidu
Staronový čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a nový čínsky premiér Li Čchiang (vľavo). Foto: TASR/AP

Li Čchiang, jedného z najvernejších spojencov čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, vymenovali za nového premiéra Číny. Informovala o tom agentúra AP.

Li, bývalý líder Šanghajskej strany, ktorý na jar minulého roka dohliadal na tvrdý dvojmesačný lockdown mesta, bol v sobotu (11. 3.) parlamentom vymenovaný ako nástupca odchádzajúceho premiéra Li Kche-čchianga.

Li sa stal premiérom krajiny, zodpovedným za druhú najväčšiu svetovú ekonomiku, ktorá momentálne čelí najhorším vyhliadkam za posledné roky. Do funkcie bol nominovaný Si Ťin-pchingom a jednohlasne potvrdený na sobotňajšom slávnostnom zasadnutí čínskeho parlamentu.

Stalo sa tak deň po tom, ako 69-ročný čínsky vodca Si Ťin-pching získal svoj tretí päťročný mandát na výkon prezidentskej funkcie.

Zaviedol nulovú toleranciu covidu

Šesťdesiattriročný Li sa preslávil najmä zavedením stratégie nulovej tolerancie covidu, čím dokázal svoju lojalitu voči Si Ťin-pchingovi napriek sťažnostiam obyvateľov na nedostatočný prístup k jedlu, lekárskej starostlivosti a základným službám.

Ako premiér sa bude Li snažiť oživiť stagnujúcu ekonomiku, ktorá sa stále spamätáva z pandémie COVID-19 a je konfrontovaná so slabým globálnym dopytom po exporte, pretrvávajúcim zvyšovaním ciel v USA, zmenšujúcou sa pracovnou silou a starnutím populácie.

Funkciu preberá v čase oslabujúcej sa autority premiéra a Štátnej rady, čínskeho kabinetu. Si Ťin-pching presúva stále viac právomocí na orgány patriace priamo pod vládnucu Komunistickú stranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet