Na hlavný obsah

Nový objav odkrýva nepoznanú históriu Bojnického zámku

Stavební historici majú zistiť, ako hrad kedysi vyzeral.

Bojnický zámok.
Bojnický zámok.Foto: TASR

Na Bojnickom zámku objavili 800 rokov starý gotický portál. Odborníci ho našli počas architektonicko-pamiatkového výskumu. Stavební historici majú za úlohu zistiť, ako hrad kedysi vyzeral.

Na prvý pohľad vyzerá práca stavených historikov ako demolácia budovy. Popri tom ide o jemnú prácu odborníkov, ktorá vrstvu po vrstve odkrýva dávnu minulosť. Na Slovensku je len 50 ľudí, ktorí majú takúto kvalifikáciu.

„Na tomto múre vidieť rozdiel medzi murivom, v ktorom bol osadený gotický portál, a neskoršia prístavba. Rozdiel sa nachádza tu, kde začínajú tehly,“ vysvetlil stavebný historik Miroslav Matejka.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Hradní páni používali tento portál pred 800 rokmi. „Momentálne máme pohľady na zámok v období baroka a renesancie okolo roku 1639. To je posledné obdobie, kedy máme prehľad, ako hrad vyzeral. Ale vôbec netušíme zatiaľ, ako mohol vyzerať v stredoveku,“ priblížil Igor Socha, riaditeľ Slovenského národného múzea – Zámok Bojnice.

Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1113. Nepoznaných je tak päť storočí histórie zámku. Práve nový výskum má priniesť jeho presnú podobu z tých období. Na konci budú historici schopní vytvoriť 3d model stavby hradu z dávnych dôb.

V strednom hrade – v najstaršej časti zámku – stavební historici začali podrobný architektonický výskum. Postupovať budú aj do ďalších častí. Na to, aby získali aspoň približnú podobu, musia urobiť ešte desiatky sond do starého muriva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny