Na hlavný obsah

Obéznych detí pribúda. Pomôcť by mohla vyvážená strava, ktorú podávajú v školských jedálňach

Na kvalitný obed však potrebujú vyšší príspevok aj posily.

Obéznych detí pribúda. Pomôcť by mohla vyvážená strava, ktorú podávajú v školských jedálňach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obéznych detí pribúda a plnia sa aj ambulancie u pediatrov. Tí tvrdia, že strácajú dobré stravovacie návyky. V školských jedálňach majú žiaci vyváženú stravu, pretože kuchárky varia podľa nových noriem. Na kvalitný obed však potrebujú vyšší príspevok aj posily.

Vysoký krvný tlak, cukrovka, problémy so srdcom. To všetko sú následky obezity. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má nadváhu alebo trpí obezitou jedno z troch detí.

„Pozorujeme niekedy už trojročné či štvorročné deti, ktoré majú nadváhu. Najviac to pozorujeme v kategórii predpubertálnych detí,“ priblížila hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Školáci nemajú návyky, z rodín sa vytráca spoločné stravovanie a teplé jedlo. Dopomôcť k zdravšej strave môžu aj obedy v školských jedálňach. V kuchyniach sa menej používajú polotovary, vyprážané jedlá, deti nepijú sladené nápoje.

Téme detskej obezity sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„Varíme z vylepšených noriem z roku 2021. Zelenina a ovocie musíme ponúkať dva až trikrát do týždňa, či už v rámci zeleninovej oblohy, šalátov alebo ovocia po obede,“ uviedla vedúca školskej jedálne Daniela Kováčová.

Kvalitu obedov majú podľa školských odborárov v rukách najmä mestá a obce, ktoré určujú ich cenu.

„Určovanie výšky príspevku na stravu kopíruje oprávnené ekonomické náklady pri zohľadňovaní sociálnej situácie rodín. Tiež sa prihliada na kvalitu surovín a ich cenu. Samosprávy hľadajú prijateľný kompromis, ktorý zároveň zvýši počet stravníkov,“ vysvetlil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Kuchárky by si zaslúžili viac

V slovenských jedálňach sa denne stravuje takmer milión stravníkov. Pre mnohé, najmä staršie kuchárky, je starostlivosť o nich náročná a za mzdu, ktorú dostávajú, to robiť nechcú. Podľa odborárov by si zaslúžili viac.

„Ich nástupný plat sa pohybuje od 700 do 800 eur, závisí od zriaďovateľa, či je solventný. Môže im dať aj odmeny. Priemer sa pohybuje v hrubom niekde okolo 820 eur,“ priblížil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Aj podľa odborárov sú kuchárky veľmi vyťažené. Varia pre viac detí, ako by podľa vyhlášky mali. Odborári budú žiadať jej zmenu tak, aby bolo presne určené, koľko stravníkov má byť na jedného zamestnanca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko