Na hlavný obsah

Ľudí s nadváhou a obezitou pribúda aj na Slovensku, preto vzniklo Centrum manažmentu obezity

V sobotu si pripomíname Svetový deň obezity.

Ľudí s nadváhou a obezitou pribúda aj na Slovensku, preto vzniklo Centrum manažmentu obezity
Na ilustračnej snímke obézna žena. Foto: RTVS

Množstvo ľudí, ktorí trpia obezitou, pribúda. Za posledné štyri roky sa ich počet zvýšil asi o štvrtinu, a to na 800 miliónov ľudí. V sobotu (4. 3.) si pripomíname Svetový deň obezity. Ľudí s nadváhou a obezitou pribúda aj na Slovensku. V Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied preto vzniklo Centrum manažmentu obezity.

Igor dlho patril medzi ľudí s extrémnou obezitou. Dvadsaťpäť rokov žil nezdravo. Nešportoval a v jeho jedálničku prevažoval fast food. Dnes je z neho nový človek. Za tri roky schudol 60 kilogramov. Po dvoch neúspešných pokusoch schudnúť ho k skutočnej premene prinútil zhoršujúci sa zdravotný stav.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Na Slovensku pribúda čoraz viac pacientov, ktorí majú nadváhu alebo obezitu. S kilogramami navyše bojuje okolo 65 % ľudí.

,,Čo sa týka ochorení, ktoré sú asociované s obezitou// tak sú to ochorenia srdca a ciev. Potom sú to ochorenia metabolické ale aj onkologické,“ ozrejmila Adela Penesová, obezitologička, Biomedicínske centrum SAV.

Odborníci na obezitu upozorňujú, že doteraz lekári riešili len ochorenia, ktoré s obezitou súvisia. Ako napríklad cukrovka či vysoký krvný tlak. Dnešná doba si však vyžaduje iný prístup.

Centrum prináša nový prístup k liečbe obezity. Jeho tím sa zameria aj na pacientov, ktorým obezita ešte len hrozí. V boji s nadváhou je dôležité aj psychologické poradenstvo.

,,Psychická stránka aspektu je veľmi kľúčová, pretože mnohí pacienti majú takzvané emočné prejedanie,“ vysvetlila Penesová.

Poslaním centra sú aj výskumy. Vďaka výsledkom z nich budú odborníci ďalej vyučovať lekárov a študentov medicíny z oblasti obezitológie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko