Na hlavný obsah

Odsúdili ju na mesiace všeobecne prospešných prác. Inej žene poskytla tabletky, ktoré vyvolávajú potrat

Aktivistke pôvodne hrozili až tri roky väzenia.

Odsúdili ju na mesiace všeobecne prospešných prác. Inej žene poskytla tabletky, ktoré vyvolávajú potrat
Aktivistka Justyna Wydrzyńská. Foto: Twitter/AgaBak

V Poľsku v utorok (14. 3.) na osem mesiacov všeobecne prospešných prác odsúdili aktivistku Justynu Wydrzyńskú za to, že poskytla inej žene tabletky, ktoré vyvolávajú potrat. Na svojom webe o tom v utorok informuje denník Gazeta Wyborcza.

Ide podľa neho o prvý prípad, keď je v Európe súdená aktivistka za pomoc pri umelom prerušení tehotenstva. Odôvodnenie verdiktu bolo podľa denníka utajené, Wydrzyńská sa odvolá.

Aktivistke pôvodne hrozili za pomoc pri potrate až tri roky väzenia. V Poľsku totiž zákon interrupciu fakticky zakazuje. Prokurátor v utorok žiadal súd vo varšavskej štvrti Praga, aby Wydrzyńskú potrestal desiatimi mesiacmi všeobecne prospešných prác.

Spolok Ordo Iuris, ktorý v procese vystupuje ako strana zastupujúca záujmy nenarodeného dieťaťa, navrhoval pre aktivistku ročné väzenie.

Udal ju expartner tehotnej ženy

V takzvanom potratovom tíme, ktorý pomáha Poľkám pri zakázanom zákroku, Wydrzyńská pôsobí už 16 rokov. Bývalý partner jednej zo žien, ktorej pred tromi rokmi Wydrzyńská pomohla od nechceného tehotenstva vlastnými „potratovými“ tabletkami, ju udal na polícii.

Dotyčná žena na súde vypovedala minulý mesiac a ďakovala aktivistke, pretože jej pomohla v situácii, keď iné osoby a inštitúcie podľa nej len ľahostajne prizerali.

Sama Wydrzyńská na súde podľa denníka uviedla, že vlastnými tabletkami pomohla už druhej zúfalej žene, ktorá sa stala obeťou násilníckeho a žiarlivého partnera. Sama pred rokmi zažila to isté, a to s tromi deťmi. Pilulky poskytla zo súcitu a s vedomím, že ich Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za úplne bezpečné a že ich vo svete užívajú milióny žien.

„Necítim sa vinná. Vinný je poľský štát. Pomohla som Anne, keď ju nikto iný už nechcel pomôcť. To je ľudskosť, ktorej sa nezrieknem. Nebudem sa hanbiť, alebo pokladať to, čo som urobila, za zločin, „zdôraznila.

Obhajkyňa Anna Bargielová uviedla, že ide o politický prípad, ktorý vytvorí precedens. Žiadala súd, aby jej klientku oslobodil od viny. Upozornila tiež, že tento „test spravodlivosti“ sa odohráva v situácii, keď podpora pre právo na interrupcie v spoločnosti rastie. A odsúdením Wydrzyńskej podľa nej súd odsúdi polovicu poľskej spoločnosti.

„Spolieham sa na oslobodenie viny, pretože som nevinná. Vinné je poľské právo,“ vyhlásila Wydrzyńská k svojim prívržencom, ktorí demonštrovali pred budovou súdu. Aj na transparentoch zdôrazňovali, že by na jej mieste postupovali rovnako.

Pomoc pri interrupciách

Podľa prieskumu, ktorý minulý mesiac uskutočnila agentúra SW Research na zákazku Amnesty International, si v Poľsku 47,2 percenta opýtaných mieni pri interrupciách navzájom pomáhať. Vo vekovej kategórii od 18 do 24 rokov zdieľali tento postoj bezmála dve tretiny opýtaných.

Tri pätiny účastníkov prieskumu sa vyslovili proti trestom za finančnú pomoc pri potratoch či pomoc pri výjazde za zákrokom do zahraničia.

Poľka podľa denníka Gazeta Wyborcza získala podporu z celého sveta, vrátane medzinárodnej federácie gynekológov FIGO a finančnej podpory od vlád Belgicka a Francúzska. Pod výzvu ministrovi spravodlivosti a generálnemu prokurátorovi Zbigniewovi Ziobrovi sa podpísalo už viac ako 150 000 ľudí.

Pri budove súdu znel z reproduktorov kamiónu hnutie na obranu života detský plač a modlitby Zdravas Mária.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet