Na hlavný obsah

Osobitná daň pre firmy s nadmerným ziskom zostáva otázna. Parlament by mal o nej čoskoro rokovať

Nejasný osud má aj opätovné zavedenie bankového odvodu.

Osobitná daň pre firmy s nadmerným ziskom zostáva otázna. Parlament by mal o nej čoskoro rokovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Napriek niekoľkým odkladom sa stále nevie, či štát bude vybraným firmám dočasne zdaňovať zisk nad tri milióny eur. Otvorené zostáva aj zaradenie bánk. Koalícia chcela z vyššieho osobitného odvodu platiť napríklad sociálne opatrenia. Parlament by mal o vyššej dani hlasovať v najbližších dňoch.

Štát nemá peniaze na rozhadzovanie, taký bol nedávny odkaz analytikov, ktorý adresovali poslancom. Podľa riaditeľa Inštitútu finančnej politiky Juraja Valachyho chýba v rozpočte 500 miliónov eur.

S návrhmi v parlamente sa však takpovediac roztrhlo vrece. Jednou zo záplat na diery v rozpočte má byť vyšší osobitný odvod pre vybrané firmy. Ani po niekoľkých odkladoch nie je osud tejto dane jasný.

Osobitným odvodom pre firmy a banky sa venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„Pre mnohé podniky to bude v praxi znamenať až trojnásobné zvýšenie osobitného odvodu, a teda zvýšenie ročných nákladov o desiatky miliónov eur,“ vysvetlila Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Úplne sa nedá vylúčiť ani možnosť, že by sa odvodom zdaňovali aj banky. Vláda ho síce v memorande s finančnými domami zrušila. Nezaradení poslanci či opozičný Smer-SD však cez pozmeňujúce návrhy zdanenie bánk opäť žiadajú.

„Ministerstvo financií plne rešpektuje memorandum s bankami, a preto nenavrhuje ani nepodporuje zavedenie bankového odvodu,“ uviedla hovorkyňa rezortu financií Michaela Lovásová.

Ak osobitný odvod neprejde, štát bude musieť hľadať iné zdroje. Keďže sa Slovensko nadmerne zadlžuje, podľa zákona by mala dosluhujúca vláda pripraviť vyrovnaný rozpočet na budúci rok. Ten však zrejme zostane len na papieri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika