Na hlavný obsah

Väzenie alebo trest smrti. Uganda sprísnila tresty pre LGBT+ ľudí

V africkej krajine je homosexualita kriminalizovaná.

Dvaja ugandskí muži sa držia za ruky.
Ilustračná snímka.Foto: TASR/AP

Ugandskí poslanci schválili návrh zákona, ktorý ďalej sprísňuje tresty pre homosexuálov a ďalších členov LGBT+ komunity. Norma počíta s tým, že ľuďom, ktorí sa identifikujú ako členovia tejto komunity, bude hroziť trest väzenia až na desať rokov. Za sex s ľuďmi rovnakého pohlavia, ktorí sú mladší ako 18 rokov, bude v krajine hroziť až trest smrti.

Informovala o tom v stredu (22. 3.) agentúra Reuters. Podľa nej teraz záleží na prezidentovi Yowerim Musevenim, či zákon podpíše, alebo vetuje, a udrží si tak dobré vzťahy so západnými darcami a investormi.

Zákon, ktorý v parlamente získal jasnú podporu, ukladá tiež povinnosť priateľom a rodinným príslušníkom hlásiť úradom osoby v rovnakopohlavných vzťahoch, píše britská BBC. S trestným stíhaním musia počítať aj ľudia a inštitúcie, ktorí podporujú organizácie zastávajúce sa LGBT+ menšiny alebo publikujú materiály na podporu homosexuálov.

Až trest smrti by v Ugande v prípade, že sa pod zákon podpíše prezident, hrozil za takzvanú homosexualitu s priťažujúcimi okolnosťami. To znamená okrem iného sexuálny styk s ľuďmi rovnakého pohlavia mladšími ako 18 rokov alebo sex s HIV pozitívnym človekom.

Kritika ľudskoprávnych organizácií

„Tento zákon je veľmi extrémny a drakonický. Kriminalizuje to, keď sa človek identifikuje ako člen LGBT+ komunity. Snaží sa vymazať všetku existenciu akéhokoľvek Uganďana, ktorý sa identifikuje ako súčasť LGBT+ komunity,“ uviedol popredný ugandský aktivista bojujúci za práva sexuálnych a rodových menšín Frank Mugisha.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v stredu Museveniho vyzvala, aby návrh zákona odmietol, píše agentúra AFP. Ugandský prezident súčasný návrh zatiaľ nekomentoval. Pred desiatimi rokmi však podpísal obdobný zákon, ktorý neskôr zrušil súd z procesných dôvodov.

Homosexuálne styky boli vo východoafrickej krajine nelegálne už skôr. Rovnako je to aj v zhruba 30 ďalších afrických štátoch. Uganda je však podľa organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch prvou krajinou, ktorá za trestné považuje už len to, že sa niekto označí za člena LGBT+ menšiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet