Na hlavný obsah

Parlamentné voľby v Estónsku vyhrala strana premiérky Kallasovej

Estónska vláda tak zostane jednou z najviac proukrajinských v Európe.

Parlamentné voľby v Estónsku vyhrala strana premiérky Kallasovej
Na snímke estónska premiérka Kaja Kallasová počas návštevy slovenského premiéra Eduarda Hegera v Estónsku v novembri 2022. Foto: TASR

Estónske parlamentné voľby s 31,2 percentami hlasov jasne vyhrala Reformná strana súčasnej premiérky Kaje Kallasovej. Druhá podľa predbežných výsledkov skončila pravicovo-populistická Konzervatívna ľudová strana Estónska (EKRE) so 16,1 percenta. V novom parlamente zasadne celkovo šesť politických zoskupení, Kallasová by mala pokračovať na čele vlády.

Reformná strana bude mať v 101-člennom zákonodarnom zbore 37 kresiel, teda o tri viac ako po voľbách pred štyrmi rokmi. EKRE získa 17 mandátov, čo je o dva menej ako doteraz. Do parlamentu sa dostala tiež ľavicová Estónska strana stredu (16 kresiel), zoskupenie Estónsko 200 (14 kresiel), Sociálnodemokratická strana (deväť) a pravicová Vlasť (osem).

„Zdá sa, že voliči prehovorili. Podľa toho, čo som vyčítala z obrazovky, sme si viedli celkom dobre, „poznamenala po oznámení výsledkov štyridsaťpäťročná Kallasová, ktorá estónsku vládu viedla posledné dva roky a teraz má niekoľko možností, s kým zostaviť tú budúcu.

Podľa agentúry Reuters tak výsledok zrejme zabezpečí, že estónska vláda zostane jednou z najviac proukrajinských v Európe. Krajina si uchová svoje proeurópske smerovanie. Súčasná premiérka už pred voľbami avizovala, že s EKRE sa nikdy nespojí.

Skutočnosť, že EKRE skončila druhá, ale tiež svedčí o rastúcich obavách časti voličov z vysokých cien energií a zvyšovania životných nákladov, píše Reuters. EKRE sľubovala obmedziť vplyv ukrajinskej krízy na Estónsko a obviňuje súčasnú vládu z vysokej inflácie.

Vo voľbách podľa verejnoprávnej stanice ERR hlasovalo vyše 615-tisíc z približne 900-tisíc oprávnených voličov. Viac ako polovica hlasujúcich – 313 514 – tak urobila online.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet