Na hlavný obsah

Polícia v Anglicku a Walese zaznamenala nárast počtu útokov psa na človeka

Príčinou však zrejme nie je, že by psy útočili častejšie.

Polícia v Anglicku a Walese zaznamenala nárast počtu útokov psa na človeka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Polícia v Anglicku a Walese zaznamenala za posledných päť rokov nárast počtu útokov psa na človeka, a to o 34 percent na asi 22 000 v minulom roku, zistila stanica BBC. Populácia psov v Británii pritom podľa odhadov vzrástla len o 15 percent.

Príčinou podľa polície však zrejme nie je, že by psy útočili na ľudí viac ako predtým, ale skutočnosť, že polícia vyčlenila špecialistov, ktorí sa útokmi zaoberajú.

BBC informácie získala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám od 37 policajných zborov.

Polícia je eviduje útoky psa na človeka, ktoré sa skončia zranením alebo smrťou napadnutého. Ostatné prípady, napríklad keď pes útočí na iné zviera alebo sa správa inak „nespoločensky“, polícia evidovať nemusí. Výnimkou sú prípady, keď pes zaútočí na iného psa, ktorý slúži ako asistenčný.

Briti mali podľa ročného prieskumu charitatívnej veterinárnej organizácie PDSA v roku 2022 10,2 milióna psov, o asi 1,3 milióna viac ako v roku 2018. Vzrástol tiež počet psov, ktorých polícia odobrala majiteľom, pretože boli „nezvládnuteľní“. Existujú však aj iné dôvody, napríklad že pes sa stratí a jeho majiteľ je neznámy. Alebo že je majiteľa psa odsúdili a musí nastúpiť do väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet