Na hlavný obsah

Poplatky v ambulanciách pribúdajú, dôchodcovia majú obavy

Mnohé ich začali vyberať po tom, ako sa nedohodli s poisťovňami.

Poplatky v ambulanciách pribúdajú, dôchodcovia majú obavy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Seniorov znepokojuje výška poplatkov v ambulanciách. Mnohé ich začali vyberať po tom, ako sa nedohodli s poisťovňami na navýšení platieb. Poisťovne zas brzdia peniaze, ktoré stále od vlády nedostali. Poverený premiér Eduard Heger sľubuje skoré riešenie.

Na nové poplatky u lekárov upozorňuje Jednota dôchodcov už dlhšiu dobu. Rozhorčených pacientov RTVS našla aj pred ambulanciami.

„Sú to vlastne pacienti, ktorí najčastejšie chodievajú a využívajú zdravotný systém, pretože je tam najvyššia chorobnosť v rámci celej populácie. Na druhej strane sú to ľudia, ktorí si nemajú ako privyrobiť,“ vysvetlila Daniela Kňaze Doležalová, lekárka, odborná spolupracovníčka JDS pre zdravotníctvo.

Poplatkom v ambulanciách sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Aby sa poplatky nezvyšovali, lekári sa snažia dohodnúť s poisťovňami na zvýšení platieb za pacienta. Návrhy zo strany poisťovní sú však podľa nich nedostatočné.

„Mnohé nepokrývali ani výšku inflácie. Vidíme nárast cien materiálov o cca 30 percent, obrovský nárast cien energií, ktoré nám štát nepomohol nejakým iným spôsobom kompenzovať,“ ozrejmila Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Dotácia 283 miliónov

Problém mala pomôcť vyriešiť dotácia 283 miliónov, ktorú odsúhlasila vláda ešte v januári. Vyhláška, ktorá má peniaze prerozdeliť medzi jednotlivých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, však stále neexistuje.

„Keďže je to taká komplexná vyhláška, ktorá bude garantovať sumy pre tieto jednotlivé sektory tak ešte sa dolaďuje a verím, že do konca týždňa bude hotová,“ povedal Heger.

Odborníci však zdôrazňujú, že v aktuálnej situácii sa musí zmeniť aj prístup pacientov. Slovensko je národ s jednou z najvyšších návštevností pacienta na lekára na rok.

To že Slovensku chýba systém, ktorý by reguloval počet nevyžiadaných návštev u lekára, priznáva aj ministerstvo zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko