Na hlavný obsah

Systém elektronického zdravotníctva? Lekári ho nepoužívajú a pacienti o ňom nevedia vôbec

Štátny tajomník to chce riešiť.

Systém elektronického zdravotníctva? Lekári ho nepoužívajú a pacienti o ňom nevedia vôbec
Na stene logo Národného centra zdravotníckych informácií a Ministerstva zdravotníctva SR. Foto: TASR

V Národnom centre zdravotníckych informácií (NCZI) zrejme nastanú ďalšie personálne zmeny. Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Palkovič tak chce vyriešiť napríklad nefungujúci projekt elektronického zdravotníctva.

Na ten opakovane upozorňuje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý ministerstvu vyčíta nízku kontrolu. NCZI tvrdí, že na problémy zdravotníckych systémov upozorňuje dlhodobo. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

„Keď sa doplní tím o kompetentných manažérov, tak sa dajú procesy odblokovať a posunúť dopredu v relatívne krátkom čase,“ priblížil.

Systém elektronického zdravotníctva, takzvané e-zdravie, sa NCZI snaží spustiť už od roku 2018. Pomáhať má lekárom, ale aj pacientom. Marek Bob z NKÚ však hovorí, že systém využíva iba približne polovica lekárov a občania o ňom nevedia takmer vôbec.

„Nevedia o možnosti využívať elektronickú zdravotnú knižku a sledovať samotnú lekársku dokumentáciu a dopisovať do nej poznámky. Počas celého pôsobenia systému e-zdravie to bolo na úrovni necelého jedného percenta. V roku 2021 to kleslo až na úroveň 0,33 percenta,“ vysvetlil.

Jedna zásadná chyba

NKÚ však upozorňuje, že všetky problémy sú spôsobené jednou zásadnou chybou. Ministerstvo zdravotníctva a jeho doterajšie vedenia dôsledne nekontrolovali, či NCZI na odstránení problémov pracuje.

„O situácii a naliehavosti problému sme pravidelne informovali rezorty zdravotníctva a informatizácie. Za ten čas sa systém e-zdravie dostal do stavu, keď bez urgentnej sanácie infraštruktúry sú ohrozené všetky zdravotné dáta občanov,“ informovalo NCZI vo svojom stanovisku.

Michal Palkovič pri svojom minulotýždňonom nástupe do funkcie povedal, že systémy zdravotníckych dát budú jednou z jeho priorít.

Na otázku, či projekt e-zdravie dokážu obnoviť, alebo bude nutné jeho pozastavenie, odpovedal: „Je naviazaných veľmi veľa paralelných projektov na systém e-zdravie. Jednoznačnú odpoveď v tomto momente nemám.“ Priznal, že sa pravdepodobne bude musieť pristúpiť k vytvoreniu nového projektu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál