Na hlavný obsah

Poslanci často predkladajú návrhy zákonov aj bez potrebných analýz a prepočtov

Ústavní právnici zdôrazňujú, že bývajú pripravené nekvalitne.

Poslanci často predkladajú návrhy zákonov aj bez potrebných analýz a prepočtov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci chceli pred prudkým rastom cien ochrániť dôchodcov. Schválená novela valorizácie dôchodkov však mala chybu.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť poukázala, že podľa nového mechanizmu sa dôchodky zvýšia menej. Za zmenu pritom hlasovalo 139 zo 141 prítomných poslancov. Ústavní právnici zdôrazňujú, že poslanecké návrhy bývajú pripravené nekvalitne.

Poslanci často predkladajú návrhy zákonov aj bez potrebných analýz a prepočtov.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Príkladom boli nedávne schválené zmeny v dôchodkoch, kde chýbali doložky vplyvov, nielen na rozpočet ale aj ako sa to dotkne dôchodcov,“ uviedol Viktor Novysedlák, riaditeľ kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Spomínané zmeny vo valorizácii dôchodkov sa Národná rada chystá opravovať. Na blížiacej sa marcovej schôdzi sa pritom parlament bude zaoberať ďalšími desiatkami poslaneckých návrhov. Mnohé boli navyše predložené na poslednú chvíľu.

„V čase volebnej kampane sa poslanci potrebujú vidieť v médiách a vedie ich to k výraznejšej aktivite pokiaľ ide o zákonodarnú iniciatívu,“ ozrejmil Radoslav Procházka, odborník na ústavné právo.

„Čím je ten problém ťažší na riešenie, tak tým potom je väčšia šanca, že v tom návrhu zákona sa na niečo pozabudlo a urobila sa tam chyba,“ vysvetlil Vincent Bujňák, ústavný právnik, Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

Ústavní právnici preto odporúčajú, aby sa proces prijímania zákonov navrhnutých poslancami predĺžil, podobne ako je to pri vládnych návrhoch. Ministri totiž musia dať inštitúciám a odborníkom čas na pripomienkovanie.

Inou možnosťou je konkrétny zákon schvaľovať na viacerých schôdzach.

Po tom, ako sa ku kritike pridali aj zamestnávateľské združenia, sa situáciou bude zaoberať tripartita. Stretnúť by sa mala na budúci týždeň v stredu (8. 3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko