Na hlavný obsah

Povinná izolácia pri covide končí. Hlavný hygienik v opatrení už nevidí efektivitu

Povinnosť sa skončí 20. marca.

Povinná izolácia pri covide končí. Hlavný hygienik v opatrení už nevidí efektivitu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Osoby nakazené ochorením COVID-19 už nebudú musieť absolvovať niekoľkodňovú izoláciu. Povinnosť sa po vyše dvoch rokoch 20. marca pandémie zruší. Potvrdil to hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že osoby budú od daného dátumu naďalej v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im budú nastavovať liečbu či stanovovať práceneschopnosť.

K pozitívne testovaným osobám na covid sa bude pristupovať rovnako ako k pacientom s inými respiračnými ochoreniami.

„Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty a podiel ľudí, ktorí COVID-19 prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní,“ povedal Mikas s tým, že sa u nás covid dostáva na úroveň bežných respiračných ochorení.

Zmena vo vyhláške znamená koniec päťdňovej izolácie pre osoby s pozitívnym covid testom, ale aj koniec päťdňovej karantény pre ľudí, ktorí sa dostali do kontaktu s nakazeným. Pacienti s príznakmi ochorenia sa budú štandardne radiť s lekárom, ktorý ich v prípade potreby vypíše na PN-ku ako pri iných respiračných ochoreniach.

Infektológ Peter Sabaka pri príležitosti Dňa obetí pandémie COVID-19 (6. 3.) pre web spravy.rtvs.sk uviedol, že izolácia má stále spolu s testovaním význam. Upozornil tiež, že covid je stále väčším problémom než chrípka.

Pri prvých príznakoch podobných prechladnutiu odporúča zbystriť pozornosť a otestovať sa. Infektológ radí, aby sme sa v prípade potvrdeného ochorenia izolovali. „Najmä by sme nemali navštevovať príbuzných, ktorí majú poruchu imunity alebo pridružené diagnózy. To je najdôležitejšie,“ radí Sabaka.

Vyhlášku k rúškam nerušia

Hlavný hygienik uviedol, že vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest sa zatiaľ rušiť nebude. Domnieva sa, že má v súčasnosti stále svoje opodstatnenie pre vysokú chorobnosť na respiračné ochorenia.

Povinné riadne prekrytie nosa a úst respirátorom naďalej platí pre personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi. To sa týka najmä personálu nemocníc, ambulancií a lekární.

Respirátorom bude naďalej povinnosťou pre návštevníkov zdravotníckych a sociálnych zariadení, pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov či zákazníkov lekární.

Izoláciu ruší aj Česko

K zrušeniu povinnej izolácie po pozitívnom teste alebo po kontakte s nakazeným plánuje zrušiť aj Česká republika. Zmena by u západného suseda mala platiť od apríla.

„Je potrebné sa ku covidu stavať medicínsky a eliminovať politický pohľad na vec. To sa darí. Aj pri chrípke a akomkoľvek inom infekčnom ochorení môže byť pacient v izolácii. Rozdiel je v tom, že tu sa jednalo o plošné nariadenie izolácie bez ohľadu na stav pacienta,“ uviedol tamojší minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Iveta Vanková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko