Na hlavný obsah

Povinné rúška sú v Japonsku po troch rokoch minulosťou. Miestni ich však nosia naďalej

Nosia ich v interiéroch aj v exteriéri.

Povinné rúška sú v Japonsku po troch rokoch minulosťou. Miestni ich však nosia naďalej
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Japonsko v pondelok (13. 3.) po troch rokoch zrušilo nariadenie o povinnom prekrytí horných dýchacích ciest, ktoré prijalo s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu. V tejto ázijskej krajine sa však ani po zrušení spomínanej povinnosti veľa nezmenilo, keďže obyvatelia tam rúška či respirátory nosia i naďalej. Uviedla to agentúra AP.

Zrušenie povinného prekrytia horných dýchacích ciest bolo jedným z posledných krokov, ktoré japonská vláda podnikla s cieľom uvoľniť protipandemické opatrenia na verejnosti a obnoviť tak v krajine obchodné i ďalšie aktivity.

„Od dnešného dňa je nosenie rúšok na rozhodnutí každého jednotlivca. Nikoho nenútime, aby ich nosil alebo nenosil,“ povedal japonský premiér Fumio Kišida. Požiadal však Japoncov, aby si respirátory či rúška nasadili v blízkosti zraniteľnejších ľudí, aby ich tak ochránili pred nákazou.

Agentúra AP pripomína, že hoci japonskí predstavitelia zrušili povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest v exteriéri už vlani v lete, mnohí Japonci rúška nosia i naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet