Na hlavný obsah

Premávku pod Strečnom zúžia do dvoch pruhov. Počas obmedzení budú úsek opravovať

Časť vozovky sa prepadla, poškodilo aj oporný múr.

Cesta pod Strečnom.
Cesta pod Strečnom.Foto: RTVS

Na ceste pod Strečnom zúžia premávku do dvoch jazdných pruhov. Na budúci týždeň začnú s prácami na novej organizácii dopravy. Neskôr opravia poškodený oporný múr a prepadávajúcu sa vozovku.

Do dvoch pruhov sa cesta na celom úseku vráti po takmer 14 rokoch. Dočasné riešenie malo slúžiť do postavenia diaľnice. Havarijná situácia na asi 200-metrovom úseku si už minulý mesiac vyžiadala čiastočné zmeny. Teraz vodiace pásy odstránia z celého úseku od Strečna až po Dubnú skalu.

„Súčasne s odstránením trojpruhu sa začnú lokálne opravovať zdegradované časti vozovky,“ priblížil Ivan Brečka, riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest SSC Žilina.

O návrate premávky do dvoch pruhov sa diskutovalo už pred piatimi rokmi. Vtedy však rezort dopravy neuvoľnil peniaze. Malo sa čakať až do otvorenia diaľnice s tunelom Višňové. Hrozba odtrhnutia vozovky všetko zmenila.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Vlado Záborský:

„Peniaze nie sú problém, dôležitá je bezpečnosť dopravy a priechodnosť Strečna, pretože je kritickou dopravnou infraštruktúrou v tomto štáte,“ povedal štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť (nom. Sme rodina).

Zvýši sa bezpečnosť

Správca cesty odhaduje, že práce na reorganizácii dopravy budú trvať asi mesiac. „Obmedzí sa rýchlosť, budú tam regulovčíci (osoby riadiace premávku, pozn. red.). Budeme sa to snažiť robiť v časoch nižšej intenzity, víkendy a tak ďalej,“ priblížil Ivan Brečka, riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest SSC Žilina.

Zrušenie premávky v troch pruhoch zvýši na danom úseku aj bezpečnosť. „Malo by to umožniť lepšiu plynulosť premávky, lepší prejazd pre záchranné zložky v prípade, že sa niečo udeje v tomto úseku. Takisto nemotoroví účastníci mali veľké problémy prejsť týmto úsekom, najmä cyklisti a podobne,“ spresnil Marián Večerík, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Žilina.

Zmeny v organizácii premávky pod Strečnom by mali byť hotové ešte pred sanáciou úseku s poškodeným oporným múrom. Projekt na jeho opravu by mal byť hotový koncom apríla. Až na jeho základe sa bude dať odhadnúť dĺžka opravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny