Na hlavný obsah

Cestu pod Strečnom musia opraviť. Problémom je, že úsek nemá reálnu obchádzku

Správca cesty si už objednal projekt na opravu.

Cestu pod Strečnom musia opraviť. Problémom je, že úsek nemá reálnu obchádzku
Na snímke prepadávajúca sa cesta pod Strečnom. Foto: RTVS

Niekoľko stometrový úsek cesty pod Strečnom budú musieť opraviť. Jeden jazdný pruh v smere Martin-Žilina sa už dlhší čas prepadáva. Pre hrozbu odtrhnutia cesty ho teraz uzavreli a premávku usmernili z troch do dvoch pruhov.

Poškodené podložie a oporný múr sú na asi 200-metrovom úseku. Správca cesty si už objednal projekt na opravu. „Projekt musí rátať s tým, že sa to bude robiť za určitých obmedzení dopravy, ale vlastne v čase premávky,“ upozorňuje Ivan Brečka, riaditeľ IVSC SCC v Žiline.

Investície do cesty pod Strečnom sa roky odkladali s očakávaním dokončenia diaľnice s tunelom Višňové.

„Nevidím, že by to bolo reálne aj v roku 2025. Preto musíme veľmi dávať dôraz na už ani nie plynulosť na tomto úseku, ale bezpečnosť a prejazdnosť,“ hovorí Ľubomír Palčák, riaditeľ Výskumného ústavu dopravného.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Správa ciest očakáva, že projekt by mal byť hotový v apríli až v máji. Pri zrýchlenom výbere zhotoviteľa  by sa práce mohli začať v lete.

„Pri komplikovanejšej variante by sme pristupovali k podpisu zmluvy možno pred zimou, možno v zimných mesiacoch,“ hovorí Brečka. Sanácia kritického úseku by sa tak posunula až na budúci rok.

„Správca komunikácie by podľa môjho názoru mal urýchlene hľadať nejakú reorganizáciu dopravného riešenia, ako zabezpečiť prejazdnosť tohto úseku, lebo to bude katastrofa,“ skonštatoval Palčák.

Reorganizáciu dopravy chce správa ciest riešiť v najbližších dňoch. Cesta pod Strečnom totiž nemá reálnu obchádzku. Osobná doprava v núdzi využíva  o desiatky kilometrov dlhšiu trasu cez Terchovú. Na nej však aj v tomto roku bude pokračovať rekonštrukcia s viacerými obmedzeniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny