Na hlavný obsah

Prezidentka: Odchod Hegera z OĽANO nie je dôvod na úradnícku vládu

Nevymenuje ju, dokým Hegerov kabinet závažne nezlyhá.

Prezidentka: Odchod Hegera z OĽANO nie je dôvod na úradnícku vládu
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Odchod dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera z OĽANO do novej strany nie je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej dôvodom na úradnícku vládu. Tvorili by ju podľa nej ľudia, ktorí neprešli parlamentnými voľbami, pričom Heger nimi prešiel. Uviedla to vo vyjadrení pre médiá v Podbanskom.

Hlava štátu neplánuje vymenovať úradnícku vládu, kým Hegerov kabinet zásadným a závažným spôsobom nezlyhá. Považuje za štandard situáciu, že v čase pred voľbami je na čele vlády niekto, kto je súčasťou nejakej strany.

„Ak je tu iná alternatíva, ktorú spomínajú niektoré opozičné strany, a to je úradnícka vláda, v takom prípade by táto vláda nemala žiadny kontakt s predchádzajúcimi voľbami. To by boli ľudia, ktorí neprešli volebným cyklom,“ pripomenula.

Heger a ministri, ktorí odišli z OĽANO, podľa nej prešli poslednými voľbami. „Zároveň pre mňa nepovažujem za zanedbateľné to, že bývalé strany vládnej koalície túto situáciu akceptujú a chcú nechať stranu premiéra Hegera dovládnuť,“ dodala. Vznik novej strany Čaputová nepokladá za závažnú okolnosť alebo zlyhanie vlády.

„Je to fakt, že sa odčlenili. Ale vždy, keď idú voľby, či už riadne alebo predčasné, štandardom je, pokiaľ nie je úradnícka vláda, že na jej čele je niekto, kto patrí k nejakej strane. Ak by to bola úradnícka vláda, žiadnu legitimitu by z parlamentných volieb nemala. Mala by ju odo mňa, to je pravda, ale nie z parlamentných volieb,“ skonštatovala.

Prezidentka vymenuje úradnícku vládu vtedy, ak zásadným a závažným spôsobom zlyhá Hegerova vláda. „Premiér o tom vie. Veľmi prísne sledujeme jednotlivé oblasti. Niektoré zmeny sa dejú, či už personálne alebo iné. A to práve pre to, aby závažné oblasti dôležité pre Slovensko, neskončili zle,“ povedala.

Téme úradníckej vlády sa v Správach RTVS venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko