Na hlavný obsah

Matovič: Som demokrat, ale nie som autorom Demokratov

Myslí si, že Hegerove rozhodnutia niekto ovplyvňoval.

Matovič: Som demokrat, ale nie som autorom Demokratov
Na snímke v strede predseda strany OĽANO Igor Matovič. Foto: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Expremiér Igor Matovič (OĽANO) vyvrátil tvrdenia, že by stál za vznikom novej strany Eduarda Hegera Demokrati. Na štvrtkovej (9. 3.) tlačovej konferencii to uviedol s tým, že keby je jej „autorom“, robil by veci inak.

„Som demokrat, ale nie som autorom Demokratov,“ vyjadril sa s tým, že keby ich autorom bol, volali by sa inak, mali by iné logo a boli by tam iní ľudia. Doplnil, že by nespolupracoval s Karlom Hirmanom, Rastislavom Káčerom ani Miroslavom Kollárom.

Za špekuláciami o tom, že stojí za vznikom strany Demokrati, chce spraviť bodku. Nechce, aby robili z Hegera „Matovičovu bábku.“ Povedal, že bol za spájanie síl, avšak zameranie strany a jej obsadenie dotiahol Heger do konca samostatne.

Myslí si, že Hegerov odchod ovplyvnil viac vecí. Tvrdil, že sa dočasný premiér vyhýbal stretnutiam, kritizoval rozhodnutia Matoviča a návrhy strany OĽANO, k čomu dodal, že ho mohol niekto ovplyvniť. Vyzval Hegera, aby myslel na strany KDH a Alianciu, ktoré majú asi 250-tisíc voličov.

S ďalšími odchodmi zo strany neráta. „Zatiaľ sa nerysuje nikto, na konci budú možno jeden-dva odchody, ale je to dramaticky menej oproti tomu, ako sa to rysovalo na začiatku,“ skonštatoval.

O migoch by mal rozhodovať prezident

Matovič je presvedčený o tom, že zásadné rozhodnutie o darovaní migov by nemala robiť len jedna inštitúcia – Vláda SR. Myslí si, že by sa mala zmeniť ústava a rozhodovanie by mali posunuli na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Podľa neho v súčasnosti na Slovensku chýba inštitúcia, ktorá by rozhodovala o kľúčových otázkach zahraničnej politiky.

Prezidentka by podľa neho mala rozhodnúť o migoch aj z dôvodu, že je vrchnou veliteľkou ozbrojených síl. „Zo slušnosti sa patrí, aby vrchná veliteľka ozbrojených síl rozhodla o našich kľúčových bojových prostriedkoch, či zostanú na Slovensku alebo na Ukrajine,“ vysvetlil. Pozmeňujúci návrh predložia na nasledujúcej parlamentnej schôdzi.

Čaputová je za poskytnutie stíhačiek

Čaputová je za poskytnutie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Zdôraznila však, že vzhľadom na dočasne poverenú vládu je potrebné nájsť ústavne súladnú cestu. Považuje za logické, že vláde dodá legitimitu na dané rozhodnutie Národná rada (NR) SR.

Nesúhlasí s nápadom, aby o závažných otázkach zahraničnej politiky v prípade odvolanej vlády rozhodovala prezidentka. Odkázala politikom, aby sa neskrývali za ženskú sukňu.

„Ak parlament v decembri odobral legitimitu vláde, a teda obmedzil jej právomoci, tak z logiky veci aj našej ústavy vyplýva, že by to mal byť práve parlament, kto by tú legitimitu vláde mal dodať v tom konkrétnom rozhodnutí alebo celkovo vo všetkých závažných otázkach zahraničnej politiky,“ uviedla Čaputová.

Ako dodala, vojenskú pomoc Ukrajine podporuje. Poukázala na to, že Ukrajina sa bráni, neútočí a svet jej pomáha s obranou hodnôt, ktoré sú dôležité aj pre nás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko