Na hlavný obsah

Lengvarský odchádza z pozície ministra zdravotníctva. Rezort povedie krízový manažment

Dočasným šéfom rezortu bude Eduard Heger.

Lengvarský odchádza z pozície ministra zdravotníctva. Rezort povedie krízový manažment
Dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) odchádza po prijatí u prezidentky SR Zuzany Čaputovej z Prezidentského paláca Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová akceptovala požiadavku dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) na jeho odchod z funkcie šéfa rezortu. Po stretnutí s prezidentkou vyhlásil, že na politickej scéne pokračovať nechce. Hlava vštátu mu poverenie odoberie v piatok (3. 3.).

„Nie som síce politik a po tejto skúsenosti ním ani nikdy nechcem byť. Nie som však ani človek, ktorý odchádza z boja. Záleží mi na tom, aby boli dokončené rozpracované projekty, v tak náročnom rezorte, akým práve zdravotníctvo je, avšak bez politickej korupcie, čestne a pravdivo,“ skonštatoval.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) informoval, že o týždeň vláda vymenuje nového tajomníka ministerstva zdravotníctva. Stane sa ním Michal Palkovič, ktorý doteraz pôsobil ako podpredseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zdôraznil, že ak by vláda nebola v poverení, stal by sa novým šéfom rezortu.

Spolu s Palkovičom nastúpi do vedenia ministerstva krízový manažment. Ten do niekoľkých týždňov oznámi, v ktorých z projektov plánu obnovy sa bude pokračovať. Zároveň dôjde k zmenám na niekoľkých postoch v rámci rezortu.

Lengvarský podotkol, že sa funkcie ministra ujal počas vrcholu pandémie koronavírusu a že počas jeho pôsobenia sa schválilo viacero zákonov, vrátane reformy nemocníc.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a Vladimír Lengvarský (OĽANO).Foto: TASR

Pokračoval s tým, že rezortu zdravotníctva sa podarilo zvládnuť štrajk zdravotníkov, za ktorý kritizoval expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) a faktom, že ministerstvo zdravotníctva je premiantom v pláne obnovy. Aj napriek tomu je práca jeho kolegov dehonestovaná, a teda „v tomto nastavení“ odmieta pôsobiť.

„Nebudem naďalej pracovať v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúsenosti,“ uzavrel Lengvarský.

Rezort nestíha

Heger Lengvarskému poďakoval za úspechy rezortu pod jeho vedením. Podľa neho však rezort nestíha a „je čas na zmenu“.

Heger podotkol, že aj napriek tomu, že je v zdravotníctve viac peňazí, nerátalo sa s oblasťami, do ktorých ich rezort musí investovať. Dôvodom je, že vládni predchodcovia podobné témy neriešili. Problém vidí tiež v komunikácii s odborármi.

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).
Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).Foto: TASR

Mešká sa pri výstavbe a obnove záchraniek, novej siete nemocníc, ale aj digitalizácii nemocníc. Čo sa týka Rázsoch, skonštatoval, že sa výstavba dokončí. Zmeny by mali tieto omeškania dobehnúť.

Dočasným ministrom bude Heger

Poverenie na vedenie rezortu zdravotníctva odovzdá prezidentka SR Zuzana Čaputová dočasne poverenému predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi. Oznámila to v utorok (2. 3.) s tým, že vedenie odovzdáva do najvyšších exekutívnych rúk. Bežným postupom by bolo vymenovanie nového ministra. Nakoľko je však vláda odvolaná, ústava to nedovoľuje.

Heger bude zodpovedný za riešenie plánu obnovy, ale aj samotného rezortu spolu s odborným tímom a plánom, ktorý prezidentke predstavil.

K výmene vedenia rezortu pristúpila na základe zodpovednosti. „Ak je pre mňa partnerom na vyvedenie zodpovednosti alebo unesenie zodpovednosti za plán obnovy a riadenie rezortu premiér – premiér Heger vníma ten problém a má návrh na jeho riešenie – tak mňa voľné ruky aby to vyriešil,“ dodala.

Ak by nedošlo k náprave vo veciach ministerstva pod Hegerovým vedením, prezidentka je pripravená vymenovať úradnícku vládu.

Odchodu Vladimíra Lengvarského a jeho vplyvu na plnenie záväzkov z plánu obnovy sa venovali v Správach RTVS o 19.00 h aj redaktorky Iveta Vanková a Ľubomíra Hulínová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko